Издания / премиери

Премиера на „Разплата. История на Отон. Пратеничество в Константинопол“ от Лиудпранд Кремонски

Средновековна Европа е жива в съчиненията на Лиудпранд

Премиера на „Разплата. История на Отон. Пратеничество в Константинопол“ от Лиудпранд Кремонски


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Изток-Запад" и проф. Лиляна Симеонова
ви канят на

представяне на книгата на
Лиудпранд Кремонски
„Разплата. История на Отон. Пратеничество в Константинопол“


24 ноември, вторник, 17 часа,
Народна библиотека, Заседателна зала
 

„Разплата. История на Отон. Пратеничество в Константинопол“ (ИК „Изток-Запад“) от Лиудпранд Кремонски потапят читателите в европейския Х век. Исторически факти, примесени с анекдоти, слухове и любопитни подробности от живота на европейските владетели правят съчиненията на Кремонския епископ едни от най-четените средновековни текстове до ден днешен.


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Кой е Лиудпранд? Италианец, един от най-често издаваните и четени в оригинал средновековни автори в Европа, а днес - между най-превежданите. 

Не се знае нито годината на раждането му, нито тази на смъртта му.  Но е известно, че произхожда от семейство, приближено до кралския двор в Павия – столица на Северноиталианското кралство, където получава много високо за времето си образование. Лиудпранд става дякон на Павия, а по-късно е и епископ на Кремона. Наред с дейността си в служба на църквата, той се изявява на дипломатическото поприще и изпълнява деликатни мисии по поръка на светски владетели. Бащата и пастрока на Лиудпранд също били дипломати и знанията, придобити от тях, са му били от полза. 
За живота на Лиудпранд се знае само онова, което той  споменава за себе си - през 956 г. напуска родната си Италия и емигрира в Германия. Там става довереник на император Отон I, който става негов могъщ светски закрилник. 

Трите съчинения,  включени в книгата, обхващат периода от 80-те години на IX в. до края на 60-те години на Х в., макар че авторът често пъти се позовава на събития и личности от по-ранни епохи. Трите съчинения са „Разплата“, „Историята на Отон“ и „Пратеничество в Константинопол“. Те по специфичен начин ни въвеждат в обширната историческа панорама на Стария континент, в която са включени не само Германия, Апенинския и Пиренейския полуостров и Византия, но и други земи. Тук читателите ще се срещнат с англо-сакси, датчани, унгарци, сарацини, руси, испански маври, а и с българи.   

Епископът на Кремона  умее да разказва и го прави с лекота, описва интересни истории, демонстрира изключителната си осведоменост. И не случайно е признат за един от най-добрите историци и писатели от Европейското средновековие.

И още нещо много любопитно: наред с историческите факти Лиудпранд вмъква в съчиненията си както тогавашни анекдоти и злободневни слухове, така и много интересни детайли от живота на западноевропейските  аристократи, от навиците на  византийските императори, че дори обсъжда и владетелите на съседна България. И трите текста са изградени върху личните впечатления на автора, върху неговия непосредствен опит.

Преводът от латински, предговора и коментарите  са дело на проф. Лиляна Симеонова. Книгата съдържа и показалец на личните имена, показалец на географските наименования и списък на съкращенията, изготвени от видната българска медиевистка. Книгата ще е интересна не само за специалистите, но и за всички, които се интересуват от Европейското средновековие.

Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
21.11.2015 г. 16:12
Етикети:
съчиненияпремиера на книгаиздателство Изток-Запад
проф. Лиляна Симеонова
Лиудпранд Кремонски
Посетено:
1519
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22428-premiera-na-razplata-istoriya-na-oton-pratenichestvo-v-konstantinopol-ot-liudprand-kremonski