Издания / премиери

Представяне на антологията "Наследници. Нова полска драматургия"

По случай Годината на полския театър

Представяне на антологията "Наследници. Нова полска драматургия"


◊ СЪБИТИЕТО

По случай Годината на Полския театър

Представяне на антологията "Наследници. Нова полска драматургия"

Кога: 17 ноември (вторник), 16.00-18.00 ч.
Къде: Аулата на НАТФИЗ, ул. "Раковски" 108 A, вход свободен
 
Организатори: Полски институт в София, съвместно с Катедра „Театрознание“ на НАТФИЗ, в рамките на постоянния театрален семинар с ръководител проф. дин Камелия Николова и издателство „Black Flamingo” в София. Kнигата излиза с подкрепата на Полския институт в София.

Антологията ще представят проф. дин Камелия Николова, ръководител на катедра „Театрознание“, и д-р Ангелина Георгиева.

   
◊ ЗА КНИГАТА

Антологията „Наследници. Нова полска драматургия“ е издадена по инициатива на Полския институт в София по случай Годината на Полския театър. Тя включва 11 пиеси от следните автори: Войчех Томчик, Малгожата Шикорска-Мишчук, Магда Фертач, Марек Прухневски, Мариуш Белински, Марек Котерски, Аманита Мускария (артистичен псевдоним на сестрите Моника и Габриела Мускала), Дорота Масловска, Мачей Ковалевски, Зита Рудзка и Артур Палига. Преводите на пиесите са дело на Божко Божков, Вера Деянова, Елжбиета Ейсимонт, Ина Михайлова, Йоанна Попова, Марияна Минковска, Милена Милева, Правда Спасова, Боряна Пунчева и Димитрина Лау-Буковска. 

Съставителство и предговор – проф. Яцек Копчински, редактори – Вера Деянова и Ина Михайлова. Aвтор на корицата е художникът проф. Лех Майевски. 

Студенти от специалностите „Театрознание“ и „Актьорско майсторство“ на НАТФИЗ ще представят фрагменти от пиесите „Trash Story”, „Денят на откачалката“, „Всичко ни е наред“ и „Отгоре, над нас“.

"Съвременната полска драма затваря героя в капана на историята, съдбата или безплодното живуркане като телевизионен зрител, но не го оставя без изход. Понякога този изход води през вратата с надпис „достойнство”, друг път – „сънища”, „спомени” или „вяра”. Най-често обаче тя е под знака на играта, на „забавата”. Тези „пърформанси” в дома или „в нашето дворче” възстановяват у героите на новите пиеси усещането за крехко щастие и макар и за миг – чувството за общност, което е красиво, а за читателите – заразително."
Проф. Яцек Копчински

     
Проф. Яцек Копчински е историк на литературата, театрален критик, главен редактор на месечното списание „Театър”, специалист в областта на съвременната драматургия. Автор е на монографиите „Граматика и мистика. Въведение в театралната усамотеност на Мирон Бялошевски” (Варшава, 1997) и „Вслушване. Пиесите за гласове на Збигнев Херберт” (Варшава 2008), том есета и театрални разговори „През къде към изхода?” (Варшава, 2002), както и на няколко учебника и сценарии за документални филми. В своите книги и статии обединява интересите си към съвременната поезия, драма и театър. През 2012-2013 г. издава двутомната антология „Трансформация. Полската драматургия след 1989 година”. Инициатор и редактор на научната серия „Полската театрална пиеса. Реактивиране”. Работи в Института за литературни изследвания на Полската Академия на науките; от 2012 г. ръководи Центъра за изследвания на съвременната полска драматургия. Преподава във варшавски университети. Член е на журито на престижната Награда за драматургия на град Гдиня.



Автор:
Полски институт
Публикация:
16.11.2015 г. 17:02
Етикети:
Посетено:
1637
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22384-predstavyane-na-antologiyata-naslednitsi-nova-polska-dramaturgiya