Издания / премиери

Ар-Нуво. Метафора, оплождана от времето (1875-1914)

Студия-албум на арх. Албена Д. Тодорова

Ар-Нуво. Метафора, оплождана от времето (1875-1914)


◊ СЪБИТИЕТО

Проф. д-р арх. н. Маргарита Коева ще представи студията албум "Ар-Нуво. Метафора, оплождана от времето (1875-1914)" с автор арх. Албена Д. Тодорова.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

30 май 2006 г. (вторник) от 16.30 ч.
София, ул. "Шипка", № 1, Национална художествена академия "Николай Павлович", Ателие № 7


◊ КАКВО Е АР-НУВО

Архитектурно-декоративният стил Ар-Нуво е висящият мост към изкуството и архитектурата на XX столетие.

“Ар-Нуво” е френското наименование на ново художествено-декоративно движение с типични похвати в изобразителните и приложните изкуства, в дизайна при оформянето на вътрешните архитектурни пространства и градската среда, а така също в сградостроителството и градоустройството.

На художествено-изобразителната и архитектурна сцена в Австро-Унгария и Германия той се нарича Сецесион или Югендщил.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗДАНИЕТО

Студията-албум не търси изчерпването на източника, а посочването на пътя към него. Упоменаването на всички представители на “Стил 1900” не е цел на парадигмата, в която са закодирани Ар-Нуво, Югендщил, декоративно-еклектичният Стил Либерти или Ел Модернисмо. Посланието е, че новото изкуство е преди всичко свързано с една хуманна социална идея за красота в живота, за красота във всичко и навсякъде.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Снимките са направени от арх. Албена Д. Тодорова, автор на студията-албум. Тя е завършила архитектура и урбанизъм в института “Йон Минку” в Букурещ. През 1981 г. започва професионалната си дейност в Института за теория и история на градоустройството и архитектурата при БАН като архитект-проучвател. Посветила е повече от 15 г. на проучвания и анализи на архитектурно-декоративни обекти по темата Ар-Нуво. Понастоящем арх. Тодорова е свободен докторант към Националната художествена академия в София и продължава да дешифрира знаковия символичен код в семантичната система на стила Ар-Нуво.
Автор:
Публикация:
15.05.2006 г. 20:29
Посетено:
3438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2236-ar-nuvo-metafora-oplozhdana-ot-vremeto-1875-1914