Издания / премиери

Българската авторка Красимира Стоева написа първи по рода си интерактивен роман

Романът е разделен на 99 фрагмента, има 7 различни края и прилича на пъзел със стотици възможни начина за нареждане

Българската авторка Красимира Стоева написа първи по рода си интерактивен роман


◊ СЪБИТИЕТО

Красимира Стоева написа първи по рода си интерактивен роман

Когато през 1992 година фантастът Любомир Николов написа първата българска книга-игра, едва ли някой е предполагал, че тази литературна форма ще се превърне в мания за цяло едно поколение и ще изстреля страната ни на първо място в света по брой на издадени книги-игри на глава от населението. Сега, 23 години по-късно, излиза и първият интерактивен роман ориентиран към зряла аудитория.

„Седемте живота на Мая разказва за млада жена, с генетично обусловена синестезия – състояние, при което възприема визуално звуци, миризми, вкусове или дори понятия. Мая мечтае да стане световно известна художничка, но на нейния 25-ти рожден ден животът ѝ изглежда по-банален и сив от всякога. Какви съдбоносни решения ще вземе главната героиня и как ще изживее живота си зависи изцяло от читателя. Романът е разделен на 99 фрагмента, има 7 различни края и прилична на пъзел със стотици възможни начина за нареждане.

От 2011 насам интерактивната литература отново бележи сериозен възход в България. Наред с новите книги-игри ориентирани към юношеска аудитория, през 2013-та се появиха и първите приказки-игри на Никола Райков за най-малките и се превърнаха в истински феномен в детското ни книгоиздаване, като дори спечелиха най-престижната награда за детска литература в България. Предстои да разберем дали публиката ще прояви същия интерес и към интерактивния роман за възрастни, създаден от Красимира Стоева.

Красимира Стоева е родена и живее в Пловдив. Печелила е множество национални конкурси, награди и отличия. Дебютира със сборника с фантастични разкази “Снежните пясъци на Хира” (ИК „Аргус”, 2008), последван от романите “Уроци по грим и горчив шоколад” (ИК „Хермес”, 2009), „Лабиринт с разноцветни конци” (ИК „Жанет 45”, 2015) и „Смъртта е оправдание за всичко” (ИК „Весела Люцканова”, 2015 г.). „Седемте живота на Мая” е нейният пръв интерактивен роман, както и първият такъв от български автор.


. Повече информация за книгата можете да намерите на сайта: http://7maya.knigi-igri.bg


Автор:
19.11.2015 г. 17:31
Посетено: 959
Етикети: Красимира Стоева, Седемте живота на Мая, интерактивен роман
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22313-balgarskata-avtorka-krasimira-stoeva-napisa-parvi-po-roda-si-interaktiven-roman