Издания / премиери

Премиера на "Сексът и комунизмът 2" в Книжен център "Гринуич"

„Ентусиаст“ публикува продължението на „Сексът и комунизмът“ от Милена Фучеджиева

Премиера на "Сексът и комунизмът 2" в Книжен център "Гринуич"


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 ноември, вторник, ще се състои премиерата на дългоочакваното продължение на бестселъра „Сексът и комунизмът“ – „Сексът и комунизмът 2“ от Милена Фучеджиева.

Очакваме ви утре, 10 ноември, в Книжен център „Гринуич“ от 19,00 ч.

За книгата ще говори Владимир Шопов, а откъси от нея ще прочете актрисата Койна Русева.

По време на събитието ще бъде представена ексклузивно специалната фотосесия, направена за корицата на книгата, по идея на писателката и с участието на модела Антоанета Минчева.


◊ ЗА КНИГАТА

Инфлация на любовта

На 10 ноември 2015 г., точно една година след излизането на бестселъра „Сексът и комунизмът“ от Милена Фучеджиева, „Ентусиаст“ публикува дългоочакваното продължение на историята – „Сексът и комунизмът 2“. Появата на втората книга е по желание на читателите, които поискаха да разберат как ще се развие историята на семейство Карамихови. В продължение на три поредни месеца романът „Сексът и комунизмът“ заемаше челни позиции в топ 10 на най-продаваните книги от български автори у нас. Резултатът е четири тиража и хиляди читатели, които заживяха с историята от книгата. Романът е многократно представян по време на престижни културни прояви както в България, така и в Европа. Освен високата оценка на читателите, в навечерието на Деня на народните будители тази година „Сексът и комунизмът“ получи още едно признание – номинация в категория проза на първите годишни литературни награди „Перото“.

„Милена е фронтален автор, сграбчва те още от първия ред“, пише Владимир Шопов. „Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. „Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота ѝ в София или Париж се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода. В първата книга родителите на Лола, блестящата двойка Маруся и Стефан, постепенно загубват любовта си под невидимия натиск на зоркия поглед на ДС. Един опасен мъж в сянка е обсебен от една жена и знае всичко за семейство Карамихови. Сексуално насилие, цинизъм, болезнено приключване на приятелства заради нестандартни сексуални предпочитания, шпионаж в името на кариерата и семейството, скрита книга на Солженицин в шкафа с алкохол, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота на желаната от всички мъже Лола.

Историята на Лола Карамихова продължава в „Сексът и комунизмът 2“. Сексът е власт. Властта е секс. В живота на Лола и двете са сделка, в която тя е губеща, но няма как да не подпише. Маруся Докова е влюбена в новия си съпруг, министъра на външните работи на НРБ Орлин Колев, а той сънува сънища, за които никой не бива да знае. Колев се опитва да опитоми двайсетгодишната Лола, примката се затяга около врата ѝ, тайният сблъсък между двамата, за който Маруся не подозира, е на ръба да взриви всичко. Недостижимата мечта за любов и свобода е лабиринт от компромиси, в който Лола се загубва все повече. Едно високопоставено семейство, родено от невидимо насилие, притежава всичко, което човек може да пожелае. Освен едно – достойнство.

 

◊ ЗА АВТОРА

Милена Фучеджиева е писател, сценарист, драматург и публицист. Родена е в София, но е живяла много години в Париж и САЩ. Завършва актьорско майсторство, а след това и кинорежисура в НАТФИЗ.

Автор е на сборник с есета „Белият негър“, сборник с разкази „НеХана“, концептуалния сборник със стихове и фотографии „Нощен проект“, фентъзи романа „Кефер. Цветовете на малката Ида“, блогът ѝ на хартия „Аз, бLогинята“, както и на множество статии за авторитетни български периодични издания.

Започва да пише драматургия и проза първо на английски. Продуцира и поставя две от пиесите си в Лос Анджелис – „Project A“ в „Electric Lodge“ и моноспектакъла „Lovebox“ в „Crossroads Theatre“.

През 90-те години режисира два късометражни документални филма – „Местни новини“ (1989) и „Без жал“ (1990). Пиесата ѝ „Дзен порно“ е поставена на сцената на Сатиричния театър, а „Криза в Рая“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 2012 г. Мила Искренова поставя с балет „Арабеск“ „Дневниците на Дракула“ – танцов спектакъл с текстове на Милена Фучеджиева. Пиесите ѝ са издадени в представителни сборници за нова българска драматургия.

След завръщането си в България през 2010 година Фучеджиева става главен сценарист и един от създателите на хитовия сериал на bTV „Седем часа разлика“.

През ноември 2014 г. излиза романът ѝ „Сексът и комунизмът“, който се превръща в безапелационен бестселър и е сред най-обсъжданите книги през годината. Той заема челни позиции в топ 10 на най-продаваните книги от български автори в продължение на три последователни месеца, като за по-малко от година са отпечатани четири тиража.

Хобитата ѝ са фотографията и астрологията. В момента работи и твори в София.

 


Автор:
Ивелина Ралчева
Публикация:
09.11.2015 г. 14:19
Посетено:
1387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22311-premiera-na-seksat-i-komunizmat-2-v-knizhen-tsentar-grinuich