Издания / премиери

Премиера на „Ускорени пейзажи" от Христина Мирчева

11 ноември 2015, 18 часа, галерия "Резонанс", Пловдив

Премиера на „Ускорени пейзажи" от Христина Мирчева


◊ ЛИТЕРАТУРЕН РЕЗОНАНС

Галерия "Резонанс" продължава поредицата от срещи, наречена "Литературен Резонанс". В годините напред в галерийното пространство ще бъдат представени български и чуждестранни писатели и поети. Поредният автор е Христина Мирчева.
                             
ИК "Жанет 45" и галерия "Резонанс"
Ви канят на

Премиера на  Христина Мирчева и нейната поетична книга „Ускорени пейзажи”

Дата: 11.11.2015 (сряда) от 18.00 часа
Място: Галерия "Резонанс", Пловдив, ул. "Петър Парчевич" 14


Христина Мирчева за книгата:

37 стихотворения, повечето от които писани между средата на 2012 и началото на 2014 година, се опитват да придадат плътност на втората ми поетична книга „Ускорени пейзажи” (27 май 2015, ИК „Жанет 45”). Те са и опит да уловя движението – от болезнения забавен каданс на меланхолията и труднопобедимата клаустрофобичност до забързания ритъм на връхлитащия в публиката влак. В „Ускорени пейзажи”, естествено продължение на „Минава нощ, минава ден” (07 март 2012, УИ „Паисий Хилендарски”), сън и реалност отново и отново се преплитат като относителни величини и понятия, но тук лирическият герой вече помахва за сбогом на очевидното безсмислие на оптимизма и мъгливите илюзии.


◊ ДРУГИТЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

„Поезията на Христина Мирчева притежава онази вдъхновяваща сила, която долавя неподозирани образни пулсации в привидно обикновените неща. Нейният непреднамерен поглед към големите контури и малките детайли раздвижва духовната енергия на незабележимите на пръв поглед естествени измерения на живота. Поезия, която девоалира истинския извор на красивите вълнения и на прикритите депресии зад привидно познатите и делнично безлични състояния.”
Доц д-р Жоржета Чолакова, ПУ „Паисий Хилендарски“

„Поезията на Христина Мирчева приема обичайната предметност, но само ако върху нея са останали утаени кладенчета с жива вода. Тя говори за времето, запътило се към родната люлка и връщащо ни абсурда на забравената истина. Това са стихотворни късове от остро, студеноясно очертана и до болка осветена природа – като словесни картини на Иван Милев. Стихове, наситени с ведрина, но и с ужаса на мигновения поглед. Поезия на белите мраморни стъпала под мътна вода.”
Доц. д-р Николай Нейчев, ПУ „Паисий Хилендарски”

"В „ускорените пейзажи“ на Христина Мирчева се разиграва изгубената, но винаги струваща си битка да се улови и задържи нетрайното, убегливото, да се „хване слънцето“ – в обектива, в думата, в жеста… На пръв поглед лежерните „акварелни“ стихотворения всъщност разказват напрегнати сънища или изплъзващи се миражи – плод на светлина и въображение.

Книга, която ускорява сърцето, окото, ума…"
Надежда Радулова, редактор на книгата


◊ ВИЗИТКА

Христина Мирчева завършва Немската езикова гимназия “Бертолт Брехт”, Пазарджик и Колеж по международен туризъм, Бургас. Работила е като журналист на свободна практика в пловдивски и софийски издания: в. „Отечествен глас”, в. Комсомолска искра”, в. „Артклуб”, сп. „Тракия”, в. „Работническо дело”, в. „Култура”, в. „Всичко за всеки”, сп. „Отечество”, сп. „Пламък”. След 1991 година публикува в хартиени и електронни издания сп. "Море", сп. "Но поезия", Университетски вестник, Пловдив, Литературен вестник, Литернет, Публик Републик, Открита Литература, Кръстопът, Книголюбие, Разходки из Лондон и др. Носител е на наградата “Цветан Зангов” (1987). Преводач и библиотекар в Археологически музей – Пловдив. Преподавател по немски език. От 1998 до 2004 година е книжар в общинска книжарница “Отец Паисий” (с управител Валери Начев), която е носител на Националната награда за книгоразпространение “Христо Г. Данов” за 2000 г.

Съосновател и редактор на издание за типология на комиксите „Диаскоп комикс” от 1991 година, а от 2013 – с подкрепата на Община Пловдив, „Диаскоп комикс” – електронен бюлетин за култура, комикси, художници, изкуство. От 2004 до 2014 година – артмениджър в галерия „Жорж Папазов”, Пловдив. Понастоящем работи като арт мениджър в галерия „Резонанс”, Пловдив. Автор е на стихове, разкази, есета и критика за изкуство, на интервюта с творци. Води лични блогове за изкуство „Арт репортер – картини от една изложба” и „Картинен вестник – образ и слово”.

Автор на книгите с поезия „Минава нощ, минава ден”, 2012, Университетско издателство „Паисий Хилендарски”, Пловдив и „Ускорени пейзажи”, 2015, ИК "Жанет 45".

В момента работи върху два ръкописа – сборник с разкази и поезия.

Член на Дружеството на писателите, Пловдив.



Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
07.11.2015 г. 14:21
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22295-premiera-na-uskoreni-peyzazhi-ot-hristina-mircheva