Издания / премиери

Представяне на книгата „Колективизацията в българското село (1948-1970). Колективна памет и всекидневна култура“

3 ноември 2015, 17:30 часа, ИЕФЕМ - БАН

Представяне на книгата „Колективизацията в българското село (1948-1970). Колективна памет и всекидневна култура“


◊ ПОКАНА

На 3 ноември от 17:30 часа, в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, (ул. „Московска“, 6 А, етаж 2) ще бъде представена книгата на д-р Яна Янчева „Колективизацията в българското село (1948-1970). Колективна памет и всекидневна култура“.

Книгата е преработен и допълнен вариант на дисертационния труд на Яна Янчева, който беше защитен през 2012 г. Въз основа на сравнително изследване в Мездрея и Брестовица (2007-2008 г.) книгата показва, че отделните хора или общности са преживели колективизацията по различен начин поради специфичните икономически, социални и културни условия, в които са живели. Това поражда противоречиви и често спорящи по между си представи и версии за същността на историческия процес.

Ситуациите в двете села отразяват противоречивите страни на колективизацията и на същността на ТКЗС – от подкрепа за кооперирането до съпротива срещу него; от ентусиазъм и доброволност до насилствено коопериране; от представата за успешно развитие на ТКЗС до представата за провал на проекта; от стремеж към организиране на ефективно и печелившо стопанство до допускане на корупция и злоупотреби; от грижа на кооперативното ръководство за кооператорите до пренебрегване на правата им; от представата за кооперирането като постигане на сигурност за селяните до представата за ограбване на живота им; от вярата в предимствата на колективното стопанисване до убеждението, че кооперативите работят единствено в интерес на привилегированите кръгове; от носталгия към социалистическото минало до потребност от реванш за преживените травми.

Целта на труда не е да докаже „истинността“ или „легитимността“ на една от тези версии и представи, а да покаже, че всяка от тях е достоверна, тъй като е мотивирана от различни обективни причини.

 


Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
30.10.2015 г. 17:56
Етикети:
представяне на книгаИЕФЕМ - БАН
Колективизация
Яна Янчева
Посетено:
2179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22255-predstavyane-na-knigata-kolektivizatsiyata-v-balgarskoto-selo-1948-1970-kolektivna-pamet-i-vsekidnevna-kultura