Издания / премиери

Премиера на книгата „По думите ще ги познаете“ от Ива Йолова

Културна анатомия на 20. и 21. век

Премиера на книгата „По думите ще ги познаете“ от Ива Йолова


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Деня на народните будители издателство „Ентусиаст“ публикува забележителната книга „По думите ще ги познаете“ от журналистката Ива Йолова. Дългогодишната практика и опит в културните отдели от в. „Народна младеж“, през в. „Труд“ до закрития наскоро в. „Преса“, многобройните формални и неформални срещи и интервюта с едни от най-ярките представители на литературата и изкуството на 20. и 21. век у нас са първопричина и вдъхновение за появата на този том. За първи път на едно място са събрани биографични очерци на именити българи, работили талантливо в различни сфери на изкуството. В изданието са поместени снимки и материали от семейните архиви на героите, както и от личния архив на авторката.

• Официалната премиера на книгата ще се състои на 3 ноември 2015 г., вторник, от 19,00 ч. в Книжен център „Гринуич“.

Книгата ще представи писателят и журналист Димитър Шумналиев.


◊ ЗА КНИГАТА

„По думите ще ги познаете“ е призив за приемственост между миналото и настоящето в българската културна среда, и напомняне, че отговорите на актуални днес въпроси често се крият в миналото, а историята и нейните светли личности трябва да се помнят и знаят, за да разберем самите себе си. Без тях нашето време би загубило колорита си.

Книгата разказва 49 вълнуващи истории за едни от най-емблематичните фигури от съвременното ни изкуство. Истории сладки и горчиви, на сцената и зад кулисите, истински и човешки, каквито са героите им. Толкова различни една от друга, но обединени от любовта към изкуството и всеотдайността към таланта. Константин Павлов, Христо Фотев, Иван Динков, Невена Коканова, Крикор Азарян, Йордан Радичков, Тодор Колев, Николай Гяуров, Владимир Гиновски, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Валери Петров, Павел Вежинов, Елисавета Багряна, Светлин Русев, Райна Кабаиванска, Любен Зидаров, Стефан Цанев, Виктор Пасков... са само част от личностите, с които на читателя му предстои да се запознае отблизо. Тези срещи ще останат незабравими, защото са много лични и разказани от първо лице.

Ива Йолова е имала привилегията да познава лично голяма част от героите в книгата – нестандартни, талантливи, неопитомени от идеологеми и цензура майстори на литературата и изкуството. Тя разкрива детайли от живота им между премълчаното и патетично изреченото за тях, между професионалните анализи на критиката и блудкавите клишета от жълтите хроники. Звезди на българското кино и театър, скулптори и именити художници, писатели и поети са показани такива, каквито шепа хора са имали и имат възможността да ги видят. Напуснали комфорта на сценичните си и обществени роли, без маски и грим, те отварят домовете и сърцата си, за да доверят свои тайни и страхове.

Уловила и най-малките детайли, авторката поднася на читателите изящни текстове, написани с прецизна обективност и нужната доза емоционалност. Тя проследява как се изгражда талантът и как „вирее“ той, поставен в различни обстоятелства и изправен пред предизвикателствата на времето. В книгата са посочени и най-запомнящите се реплики и сентенции на именитите българи. Написани и изречени във времето, те звучат актуално и днес. „По думите ще ги познаете“ е епопея на достойнството. Споделен опит в житейския и професионалния път на няколко поколения значими българи. Книга, която разкрива психологията, страстите, греховете и надеждите на времето, в което живеем.


◊ ЗА АВТОРА

Ива Йолова е работила в три всекидневника, което днес на шега определя като „диагноза - заради лудата динамика и други особености на медийния ни бит“.

Завършила е Френската гимназия във Варна, Журналистика в Софийския университет и специализация по кинодраматургия във ВИТИЗ. 

Била е репортер в културния отдел на несъществуващия вече вестник „Народна младеж“, откъдето е уволнена през 1977-а по идеологическия параграф „за непригодност“, заради диалог с Борис Димовски и Радой Ралин, посветен на реализацията на младите. Известно време след това калява перото си наказателно в икономическия отдел на в. „Труд“. В културата я връщат познанията ѝ на чужди езици, когато у нас започват Международните писателски срещи, а тя е във вестникарския екип, интервюирал знаменити автори. 

От 1990 до края на юли 2015 г. е била шеф на културните отдели в „Труд“  и „Преса“ (до неочакваното му спиране).

Сред най-късметлийските си професионални предизвикателства определя създаването на културната седмична притурка „Арт Труд“, дългогодишната организация на единствения за всекидневния ни печат литературен конкурс „Златният ланец“ и сериозното присъствие на теми от артистичния ни живот в „Преса“.

А в житейски план – двамата пораснали вече синове – Георги и Ивайло, които („Слава Богу!“) градят кариери в други поприща.

Сред професионалните ѝ награди са журналистическият приз на Нов български университет, две отличия от Националния конвент на експертите, две – от Салона на изкуствата в НДК, няколко от изданията, в които е работила.



Автор:
Ивелина Ралчева
Публикация:
27.10.2015 г. 17:38
Етикети:
премиеранова книгаиздателство Ентусиаст
По думите ще ги познаете
Ива Йолова
Посетено:
2108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22219-premiera-na-knigata-po-dumite-shte-gi-poznaete-ot-iva-yolova