Издания / премиери

Премиера на „Жертви на любовта“ от Елена Алексиева

Три пиеси, събрани в едно книжно тяло от "Факел Експрес"

Премиера на „Жертви на любовта“ от Елена Алексиева


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Факел експрес“ има удоволствието да ви покани
на представянето на книгата

„Жертви на любовта“ от Елена Алексиева


20 октомври (вторник), 19.00 ч.
литературен клуб „Перото“, НДК


Сборникът включва монодрамите
„Глас”
„Мадам Мишима”
„Жертви на любовта”
и ще бъде представен от Бойко Пенчев.
 

Редактор Георги Борисов
Художник Кирил Златков
изд. „Факел експрес“, 2015.


◊ ЗА КНИГАТА

„Глас”, „Мадам Мишима“ и „Жертви на любовта“ са събраните в книгата монодрами, които образуват своеобразна трилогия. Две от тях вече се играят на сцена. Техните герои са особени хора, не просто поставени в крайни ситуации, а живеещи собствения си живот като крайност. Понякога този живот преминава в чуждата сянка на нечия колосална фигура. Друг път това е сянката на самия герой, неспособен да я разпознае като своя. Но винаги, винаги под знака на една неестествена надежда – че отвъд личния край остава нещо по-голямо. Че там има още.

„Глас“ е историята на оперната певица Виктория Глас, прекарала живота си като дубльорка на Мария Калас. Пиеса за онези уж невидими хора в изкуството, без които то изобщо не би съществувало. За техните незабележими драми. За обречените им битки, от които никой не се интересува и които винаги изглеждат изгубени, още преди да са започнали.

„Мадам Мишима“ е посветена на големия японски писател Юкио Мишима. Нейният герой е мъж, който играе ролята на жена, Мадам Мишима, явила се като секундант на писателя при неговото сепуко. Хвърлена в затвора по обвинение в убийството му, изтезавана, освидетелствана, най-сетне тя успява да докаже невинността си. В светлината на нейния разказ личността и неразгаданият край на Юкио Мишима са белязани от онзи героизъм отвъд сложната фактология на човешкия живот, за който писателят от раждането си е бил предопределен.

В „Жертви на любовта“ Андрей Романович, мъж на средна възраст, един ден среща на гарата неугледно момиче, което се опитва да подмами и убие в гората. От тази среща се ражда болна, изгаряща любов, която го тласка от едно престъпление към друго. Смъртта – на жертвите и своята собствена – е само път към невъзможното сливане с изчезналата любима.

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.10.2015 г. 21:57
Етикети:
Посетено:
1833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22153-premiera-na-zhertvi-na-lyubovta-ot-elena-aleksieva