Издания / премиери

Представяне на книгата "Веда Словена - 140 години по-късно"

19 октомври, 18 ч., ИЕФЕМ - БАН

Представяне на книгата "Веда Словена - 140 години по-късно"


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 октомври, понеделник, от 18:00 ч. в зала 19 на ИЕФЕМ – БАН ще бъде представена книгата на доц. д-р Пламен Бочков „Веда Словена – 140 години по-късно“.

Книгата прави аналитичен преглед на столетните спорове около „Веда Словена“ и предлага съвременен прочит на този сборник от гледна точка на културния контекст, обграждащ неговата поява. Въз основа на богат корпус от архивни материали от времето на Стефан Веркович до днес е представено функционалното и смислово единство на двата тома на сборника и е изведена хипотезата, че те „разказват“ фолклорната история на една общност със сложна съдба, еднакво свързана с предхристиянската основа на българската култура и религиозната митология на християнството и исляма.


◊ ЗА АВТОРА

Доц. д-р Пламен Бочков е ректор на Нов български университет. Научната му кариера е свързана с департамент „Антропология“ на НБУ и със секция „Теория на фолклора“ в Института за фолклор при БАН. Автор е на книгите „Непознатият юнак“ (1994), „Увод във фолклорната култура“ (2002) и „Ние и другите. Студии по етнология“ (2009). Професионалните му интереси са свързани с изследване на юнашкия епос и фолклорната история, миграции и културна идентичност, етнически общности и култури.


Автор: Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
16.10.2015 г. 12:35
Посетено: 809
Етикети: представяне на книга, ИЕФЕМ БАН, Веда Словена, Пламен Бочков
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22136-predstavyane-na-knigata-veda-slovena-140-godini-po-kasno