Издания / премиери

Спаска Гацева – „Да се спънеш в звезда“

Премиера на стихосбирката в София

Спаска Гацева – „Да се спънеш в звезда“


◊ СЪБИТИЕТО

Поетесата Спаска Гацева, която радва своите почитатели във фейсбук всеки ден с ново стихотворение, предлага на верните си фенове нова книга с избрани творби, озаглавена „Да се спънеш в звезда“.

Премиера на книгата в София, галерия-книжарница „София-прес“, на 20 октомври (вторник) 2015 г. от 18.00 ч.

След близо 50 години в лоното на българската поезия Спаска Гацева ни предлага най-доброто от своето творчество!

За книгата ще говори Аксиния Михайлова, автор на предговора в изданието.


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

 В луксозното томче с цветни илюстрации са намерили място стихотворения от нейните дванадесет книги, излезли между 1980 и 2015 г. Нейната поезия се чете, понятна е, близка е на съвременника – с драматичното оголване на чисто човешките желания, стремежи, разочарования и болки. В поезията на Спаска Гацева си взаимодействат хармонично чистият лиризъм, гротескното зрение, триизмерната метафоричност, ироничното осмисляне и още много разнолики елементи, характерни за поезията на ХХІ век. Тя умее да влиза в кожата на всякакъв лирически герой и макар животът да е кратък, той е пределно достатъчен – „Най-сетне запомних: / любовта е / смърт /по непредпазливост“. Както самата Спаска Гацева споделя, „пише ми се непрекъснато – всеки ден по няколко стихотворения...“ И не само това – тя не спира да експериментира със стила и емоциите си – всяка нейна книга е коренно различна, но едно остава общо: автоироничният поглед с един оригинален хлапашки сленг и каламбури; един мъжки характер с изразителна експлозивност на изказа, комбиниран с фолклорни фразеологизми, екстремни емоционални регистрации... и накрая – умъдрена екзистенциална непримиримост.

Спаска Гацева е родена на 6 декември 1938 г. в гр. Плевен. Работи 30 години в окръжния в. „Септемврийска победа“ („Посоки“) – от лит. сътрудник до гл. редактор. Завършила е Ташкентския държавен университет (1964). Била е две години на щат в главна редакция „Предавания за чужбина“ на Узбекското национално радио като младши редактор. Преди това е бригадирка с комсомолско поръчение на ЦК на ДКМС в селското стопанство на Южен Казахстан. Там е наградена с медал „За усвоение на целинните земи“ от ВС на СССР. Превежда поезия от руски. Превеждана е на руски, узбекски и казахски езици. Има издадени 12 стихосбирки: „Зрели дъждове“ (1980), „Писма до небето“, „Бели моми, черни мъже“, „Земна стая", „Поезия“ (избрано), „LUNA по време на химери“, „Фантазия за dona S“, „Рецитал“, „Ей, Смърто дърто!“ (наградена с „Летящо сребърно перо“ на VІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“, 2013), „В огледало и без“, „Сбогуване с Арл“, „Свободно падане“ . Носителка е на: орден „Кирил и Методий“ – І степен, „Златно перо“ на СБЖ, Ростовска премия „Николай Погодни“.

 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
16.10.2015 г. 10:42
Посетено:
1481
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22134-spaska-gatseva-da-se-spanesh-v-zvezda