Издания / премиери

Премиера на новата поетична книга на Людмила Балабанова „Град без море”

ИК "Жанет 45" и Галерия "Credo Bonum" представят в София

Премиера на новата поетична книга на Людмила Балабанова „Град без море”


◊ ПОКАНА

ИК "Жанет 45" и Галерия "Credo Bonum" ви канят
на 21 октомври, 18.00 ч., в Галерия "Credo Bonum" на ул. „Славянска” 2 (вход от ул. „Бенковски”, срещу служебния вход на Народния театър)

за премиерата на новата поетична книга на Людмила Балабанова „Град без море”.

Представя проф. Светлана Стойчева, с участието на Кристиян Симеонов (флейта).


◊ ЗА КНИГАТА

Сътвореното от Людмила Балабанова е плод на мислене и чувствителност, доказващи съзидателното наличие на вкуса й, на едно въображение, с което въплътява в запомнящи се образи видяното и преживяното. Досегът й до реалното, до света на делничното, на привидно обикновеното съумява да одухотвори света, да го покаже откъм необичайната му страна, която често пъти остава незабелязана. Пределно лаконична в изказа си, Людмила Балабанова има безспорната дарба от съчетаването на само няколко думи да сътвори поезия. Да преобрази видяното в „снимка“ на поетичното от битието в нас и около нас.
Проф. Божидар Кунчев


◊ ЗА АВТОРА

Людмила Балабанова е родена на 18.VІ.1949 г. в гр. Нови пазар, но от едномесечна възраст живее в столицата. Завършва Техническия университет в София, където работи като главен асистент.

Aвтор е на четири поетични книги: “Драскотина от звезда”, издадена с първия конкурс на Националния център на книгата (1993); “Светулката знае” (1996), “Песен на щурец”, (33 хайку, 2002) и “Храна за луната” (2004), издадени от ИК "Жанет 45". “Прашинки в слънчевия лъч” (хайку, 2007) е петата й поетична книга.
Съставител и редактор на антологията със 101 български хайку “Огледала” (на български, английски и френски език) и “Поети на тревите”.

Член на Сдружение на български писатели. Председател на Хайку клуб София. Редактор за България на Световната Хайку асоциация.

Участник във Втората конференция на Световната Хайку асоциация в Тенри, Япония, с доклад на тема: “Между Изтока и Запада”. Участник във Втората европейска хайку конференция във Вадстена, Швеция, с доклада: “Метафора и хайку”.

Носител на награди от конкурса на Мие Таймс, Япония, по случай 360-годишнината от раждането на Башо, от конкурса между участниците във Втората Европейска Хайку конференция и др.

По-важните й публикации в чужбина са в американското списание “Frog Pond”, словенското списание “Апокалипса” и др., както и в интернет сайтове и редица антологии, сред които европейската антология “From one sky to another”, излязла във Франция през 2006 г. и пет японски антологии, последната от които е “Haiku Friends”, излязла през 2007 г. в Токио и представяща двадесет автори от цял свят.


Автор: Илиана Илиева
14.10.2015 г. 14:00
Посетено: 1033
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22120-premiera-na-novata-poetichna-kniga-na-lyudmila-balabanova-grad-bez-more