Издания / премиери

Среща с Малгожата Гутовска-Адамчик и представяне на българското издание на книгата ѝ „13-а пряка“

Разказ за трудния път към приятелството и съзряването, за търсенето на щастие и не винаги розовото ежедневие на тийнейджърите

Среща с Малгожата Гутовска-Адамчик и представяне на българското издание на книгата ѝ „13-а пряка“


◊ СЪБИТИЕТО

Среща с писателката Малгожата Гутовска-Адамчик и представяне на българското издание на книгата ѝ „13-а пряка“

Кога: 7 октомври 2015 г., сряда

Къде: 
. 12.00 ч., 15 СОУ „Адам Мицкевич“
. 17.00 ч., Културен център Г8, ул. „Гладстон“ №8, вход свободен

Организатори: Полски институт в София съвместно с Издателска къща „Емас“
  

Българските ученици и любителите на полската литература ще имат възможност да се срещнат с писателката Малгожата Гутовска-Адамчик, авторка на книгата „13-а пряка” (превод – Mилена Милева). Книгата е от
поредицата „Европейски разказвачи ХХ-ХХІ век“ на Издателска къща „Емас“.


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Книгата „13-а пряка“ разказва историята на три съученички - Агата, Клаудия и Зоша, които са толкова различни, че трудно бихме повярвали, че пътищата им някога ще се пресекат. Тя ни посочва трудния път към приятелството и към съзряването, разказва за търсенето на щастие и не винаги розовото ежедневие на тийнейджърите. За любовта и за болката от предателството, написана на близък до младите език.

"За мен е голяма чест, че моята повест „13-а пряка“ излиза в България. Благодарение на това ние – аз и Вие, моите читатели – ще се запознаем. А може би ще станем и приятели? Защото повестта ми е за млади хора. (...) Повестта „13-а пряка“ разказва за трудното приятелство на три много различни момичета. Всъщност те са четири, но четвъртото не казва нито дума. То е в кома.(...)
Точно затова пиша, за да покажа на моите читатели пътища за излизане от различни сложни ситуации. Мечтата ми е романите за тийнейджъри да ги четат и родителите, понеже те често нямат никаква представа какво правят и какво преживяват децата им.

Бих искала четенето на моя роман да Ви подтикне да усетите проблемите на другите, да Ви помогне да намерите приятелството и да Ви предупреди, че е опасно да пилеете най-интимните си преживявания. Помнете, около Вас има добри хора, които могат да Ви помогнат, трябва само да ги потърсите."
Малгожата Гутовска-Адамчик


Малгожата Гутовска-Адамчик завършва Театрознание в Театралната академия във Варшава. Дебютира като сценарист на сериал. Автор е на над десет повести за възрастни и деца. Популярност ѝ донася тритомната поредица "Сладкарница „При амурчето“. По нейната микроповест „Как да убием тийнейджърката (в себе си)?“ е поставен театрален спектакъл. За книгата си "13-а пряка“ авторката получава наградата на полската секция на Международния съвет за детско-юношеска литература (IBBY) в категорията „Книга на годината 2008” и е включена в Каталога на най-добрите книги, издаван от Международната детско-юношеска библиотека на ЮНЕСКО.


Автор: Полски институт
06.10.2015 г. 16:13
Посетено: 587
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22068-sreshta-s-malgozhata-gutovska-adamchik-i-predstavyane-na-balgarskoto-izdanie-na-knigata-1117-13-a-pryaka