Издания / премиери

Премиера на книгата „Вечност и още един ден“ от Магдалена Костова-Панайотова

Сборник с есета и стихотворения

◊ ПОКАНА

На 07 октомври 2015 г. от 17:30 ч. в новия център на Институт Конфуций в София на бул. „Александър Стамболийски“ № 82 ще бъде представена книгата „Вечност и още един ден“ (сборник от есета и стихотворения), Университетско издателство „Неофит Рилски“, 2015 на Магдалена Костова-Панайотова – професор по руска литература, преводач на съвременни руски поети, поетеса. Изданието е спечелило конкурса на Министерството на културата „Помощ за книгата“.

Заповядайте на това литературно събитие!


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Доц. Йордан Ефтимов, литературен критик:

Магдалена Костова-Панайотова е сред онези български литератори, които оставят следа в много литературни и културни полета. Тя е професор по руска литература и голям познавач на славянските литератури през 20. и 21. век – от символистите до постмодернизма и дори след него. Тя е и преводач на съвременни руски поети. Но немаловажна страна на творчеството й е и нейната поезия.

Противно на нейната работа като изследовател на авангардите, нейната лична поезия е успокоена, с отложени дълбоко формални открития и скрити отпратки към модерната поезия. Стихотворенията й притежават изчистеността, стегнатостта и хармоничността, присъщи по принцип на голямото изкуство, а много от тях са толкова шлифовани, че приличат на сентенциозни построения, приближаващи до философската словесност на Изтока.

Новата й книга, ще достави радост на онези, които вече познават поетичния й тембър, но и ще ги изненада – не само с няколко изключителни попадения, но и със самата структура. На първо място, това е книга, която започва със стихотворения, в които се чувства духът на Китайската култура, и завършва с есета. Но по-дълбоко, това е книга, която започва с Шехерезада и Рут, за да мине през Хемингуей и Ходасевич и да завърши с „Трамвай Желание“. Книга, в която се обсъждат много от темите на съвременната чувствителност, но всички – събрани през проблема за разкъсаността на жената, за промяната на жената.

Така „Вечност и още един ден“ на Магдалена Костова-Панайотова не е само колекция от силни самостоятелни стихотворения, а и книга, размисъл за съвременната жена. Но както може да се очаква от един зрял поет – и ерудицията, и феминизмът са дълбоко кодирани, ненатрапчива същина на книгата.

„Вечността и още един ден“ доказва, че чувството и мисълта могат да бъдат сътрудници в литературата.



Автор:
Организаторите
Публикация:
06.10.2015 г. 12:12
Етикети:
поезияесетанова книга
Университетско издателство Неофит Рилски
Вечност и още един ден
Магдалена Костова-Панайотова
Посетено:
916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/22062-premiera-na-knigata-vechnost-i-oshte-edin-den-ot-magdalena-kostova-panayotova