Издания / премиери

Джина Павлова представя книгата си на сцената на Столичен куклен театър

„Естетически проекции на театралната кукла“ с премиера на 18 септември

Джина Павлова представя книгата си на сцената на Столичен куклен театър


◊ ПОКАНА

Проф. Славчо Маленов ще представи новата книга на Джина Павлова „Естетически проекции на театралната кукла“ този петък – 18 септември от 17.00 ч. на сцената на Столичен куклен театър.

Книгата на Джина Павлова е безспорно явление в теоретичните разработки за естетиката на кукления театър у нас. Изследването се базира на нови и непознати за нас източници, упоменати в библиографската справка, като ни представя също така множество уникални цветни и черно-бели фотографии.

Оформена в две части - „Езикът на кукленото изкуство” и „Метафорични аспекти на куклата”, книгата изследва редица примери от родните куклено-театрални практики, както ги съпоставя със световния опит и наследство и разглежда еволюцията в мисловните нагласи към куклата и изкуството на нейното одухотворяване.

Джина Павлова е куклено-театрален режисьор и педагог. Завършва режисура за куклен театър във ВИТИЗ, в класа на проф. Николина Георгиева. Само година по-късно получава първата си награда за режисура на Международния фестивал “Златният делфин” във Варна. Автор и режисьор на над 40 представления за куклен театър в Европа и САЩ. Много от нейните спектакли са представяни на редица престижни фестивали по целия свят.

Педагогическата дейност на Джина Павлова започва в НАТФИЗ, където е художествен ръководител на клас, а работата й в САЩ включва курсове като гост-преподавател в Miami University, Оксфорд, Охайо; Brooklyn College, Ню Йорк; Mount St. Mary's College, Лос Анджелис; Georgetown University и George Washington University, Вашингтон.

В момента Джина Павлова е хоноруван преподавател в Кал Стейт Юниверсити, Сан Бернардино и The Puppet School в Лос Анжелис.


ОЧАКВАМЕ ВИ!

18 септември (петък), 17.00 ч. фоайе Столичен куклен театър, ул. „Гурко“ 14


Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
16.09.2015 г. 12:04
Етикети:
куклен театърПроф. Славчо Маленов
театрална кукла
Джина Павлова
Столичен куклен театър. премиера на книга
Посетено:
1411
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21959-dzhina-pavlova-predstavya-knigata-si-na-stsenata-na-stolichen-kuklen-teatar