Издания / премиери

Премиера на сборника „Разказването на света” от Виолета Тончева

Проф. дфн Стилиян Йотов представя книгата на 19 август

Премиера на сборника „Разказването на света” от Виолета Тончева

◊ СЪБИТИЕТО

За Празника на Варна издателство „ФИЛ” поднася сборника „Разказването на света. Литературни рефлексии” от Виолета Тончева, редактор Росица Бърдарска, дизайн Драгомир Димчев, 2015.

Премиерата на книгата, която излиза със съдействието на фонд „Култура” при Община Варна, ще се състои на 19 август от 19 часа в Арт салона на Радио Варна, със специалното участие на пианиста Руслан Павлов.

Книгата ще представи проф. дфн Стилиян Йотов.


◊ КОНЦЕПЦИЯТА

“Разказването на света” обича четенето и разсъждението върху него. Книгата внимателно се вглеждат в избраните исторически, публицистични, белетристични, лирични, есеистични, философски и научни творби, организирайки разнородната материя в една обща драматургична линия. Tя сравнява българското със самото себе си, съпоставя българското, видяно отвътре, с българското, видяно отвън, минава през любовта и лабиринтите, за да стигне до философската поанта за разказването на света като едно от условията - може би най-важното, за неговото съществуване. В този контекст литературните рефлексии влизат в разговор помежду си, провокират с изводи, аналогии и емоции, както и с постоянното завръщане към Варна и морето. Морето, където хоризонтът е най-висок...

Под погледа на „Окото”, витража на Юрий Василев от първата корица на книгата, сборникът очертава литературните траектории, в които се движи духовният живот на варненци, на базата на значими заглавия, премиерно представяни от авторката през последните десетина години. Изследват се различни тенденции, жанрове и почерци предимно на български, но също и на чуждестранни автори, пишещи за България.


◊ КНИГИТЕ В КНИГАТА 

В „Българското, видяно отвътре” литературно-критическата ретроспекция тръгва от най-далечното минало с „Гръцката махала Вароша – духът на древна Варна” от проф. д-р Румяна Михнева и доц. д-р Людмила Стоянова, продължава с културния принос на белогвардейските емигранти в „Руската следа във Варна” от Софья Богословова, разсъждава върху „Картини от три Българии” на Петко Бочаров, анализира нашумелите романи „Възвишение” на Милен Русков, „Бежанци” на Весела Ляхова и сборника с разкази „Отклонения наесен” от Чавдар Ценов. Големият варненски белетрист Атанас Липчев присъства с „Пътят към зимата” – един проникновен роман за детството и младостта, успоредени с обществено-политическите порядки на соца.

В контрапункт на българския поглед към себе си идва разделът „Българското, видяно отвън” с романите на германския писател Румен Манфред Еверт „Имигрантката” и „Соло” на британския писател Рана Дасгупта, в които зад интересните главни персонажи стоят българи с реална или въобразена съдба.

Варненският роман „Адриана” на Теодора Димова въвежда раздела „Любовта...”, в който са включени още сборникът с разкази „Любовта на 35-годишната жена” на Калин Терзийски, романите „Камък по блудницата” на Атанас Стойчев и „Човекът и сянката” на Владимир Левчев. Темата за любовта допълват с акценти в поетичен слог „Черна книга на застрашените видове” от Владимир Левчев, „Свят, от цвят направен” от Драга Дюлгерова и „Среднощен блус” от актрисата Даниела Викторова.

В „Лабиринтите...” попадат „Антихтонът на Данте” от Людмила Филипова, „Лабиринт за романтични минотаври” от Светлана Дичева и „Параклисът” от Николай Савов, в който варненци ще разпознаят зад иносказателната една истинска история от недалечното минало на града.

В заключителния раздел, дал заглавието на книгата „Разказването на света”, със силен информационен заряд и експресивна комуникативност се отличават „От Медуза до Магрит. Есета по картини” на Митко Новков и „Гастрономическият разум. Философия на вкуса” от съвременния френски философ Мишел Онфре. Под философски знаменател е подведен и сборникът с разкази „Ходене по вода” от Ангел Г. Ангелов.

Сборникът с литературни рефлексии завършва с прочит на академичните издания „Интериор. История и теория” на проф. д-р арх. Росица Никифорова и „Представи за българския литературен канон. Книга I”, която предлага оригинални литературоведски ракурси към българската литература от зараждането й, през Паисий, Вазов, Яворов, Пенчо Славейков и кръга „Мисъл”, Гео Милев, Чавдар Мутафов и други известни имена до телевизионния формат „Голямото четене”.

В този дух, следвайки своя епиграф „Литературата придава смисъл” (Георги Господинов), „Разказването на света” последователно отстоява намерението си да улови в литературни рефлексии естествената пъстрота на литературните явления и пристрастия, отразяващи рецепцията на съвременния варненец/българин за себе си и света в началото на XXI век.


◊ АВТОРЪТ

Виолета Тончева е германист, радиожурналист, преводач на книги и разкази от немски език, пиар, автор на историко-изследователската студия в 2 части „Книга за Радио Варна. Традицията задължава” и „Книга за Радио Варна. Традицията е модерна” (изд. „Славена”, 2004, 2007), както и на многобройни публикации в областта на литературата, архитектурата, изобразителното, оперното и театралното изкуство. Отличена е със Сребърна значка от Съюза на българските преводачи, „Златно перо” от Съюза на българските журналисти, Почетния знак на Радио Варна, награди от Съюза на архитектите в България, галерия „Буларт”, къща-музей „Георги Велчев” и др.


Автор: Виолета Тончева
15.08.2015 г. 12:00
Посетено: 1159
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21837-premiera-na-sbornika-razkazvaneto-na-sveta-ot-violeta-toncheva