Издания / премиери

50 години Национален събор в Копривщица с ИЕФЕМ - БАН

Тази година сп. "Български фолклор" излиза със специално издание, посветено на събора

50 години Национален събор в Копривщица с ИЕФЕМ - БАН


◊ СЪБИТИЕТО

През 2015 г. се навършват 50 години от първото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица – най-мащабното събитие в традицията на фолклорните събори в България, което събира хиляди участници и зрители от страната и чужбина. Участниците изпълняват песенен, танцов, инструментален фолклор и обредност от своя регион, но и продължават да издирват и събират старите местни традиционни образци.

Всяка година ИЕФЕМ – БАН е основен партньор на организаторите от Министерство на културата и Община Копривщица, осигурявайки експерти за комисиите, които оценяват участниците в програмата. В годишнината на Националния събор 16 изследователи от ИЕФЕМ – БАН (от общо 21 члена на комисиите) ще наблюдават, документират и оценяват изпълнителите на автентичен фолклор от всички региони на България на седемте сцени на поляните над гр. Копривщица. Отличените изпълнители ще получат грамоти и плакети.


◊ СПЕЦИАЛЕН БРОЙ НА СПИСАНИЕ "БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОР"

Списание „Български фолклор“ отбелязва юбилея със специален брой, посветен на този феномен на съвременната българска култура – „50 години „Копривщица“. Целта на съставителите е статиите и материалите да осветлят различни страни на това уникално явление.

В броя участват утвърдени имена в българската фолклористика, познавачи на регионалните традиции и с дългогодишни наблюдения и опит в подготовката и протичането на събора; специалисти от Министерството на културата. Авторите споделят размисли, спомени, наблюдения върху историята на събора, върху началото и развитието му през годините; проблематизират неговата необходимост и място в българската култура; проследяват организацията на събора, неговото провеждане, документиране и медийно отразяване. В публикациите се коментират проблеми на репертоара и сценичното пресъздаване на фолклорната традиция. Съборът се разглежда като място на автентични човешки емоции на участници и публика, но и като място на политически употреби. Обръща се внимание върху локалните проекции на празника в селищната култура на изпълнителите.

В броя е публикуван богат архивен и снимков материал (над 130 фотографии), който е запечатал случващото се по поляните на Войводенец от 1965 до 2010 г., преживявания и разкази на участници в Събора в Копривщица.

От сряда, 5 август, специалното издание може да бъде закупено в книжарницата на БАН и на касата на Националния етнографски музей, както и на самия събор в Копривщица, на цена от 7.00 лв.

Журналистите ще имат възможност да се срещнат със съставителите на специалното издание в Копривщица от 7 до 9 август, където те ще бъдат част от журито на конкурсната програма.
За контакт: доц. д-р Валентина Райчева – 0887 423 021


Интернет страница на сп. „Български фолклор“: bulgarianfolklorejournal.net


Автор: Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
07.08.2015 г. 15:56
Посетено: 1240
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21820-50-godini-natsionalen-sabor-v-koprivshtitsa-s-iefem-ban