Издания / премиери

Списание "Знаци", бр. 2/2015

Фестивален дух, юбилейна гордост, поуките на историята

Списание "Знаци", бр. 2/2015


◊ СПИСАНИЕ "ЗНАЦИ" - БРОЙ 2/2015

Отшумя Деветият международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ – Варна, 2015, който се проведе от 20 до 24 май с участието на близо 50 поети от България, Украйна, Армения, Чехия, Русия, Полша, Хърватия, Молдова, Башкирия, Латвия, Литва, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина (Република Сръбска), Черна гора, Македония... Даже и от Великобритания.

Събитието беше отразено подробно от медиите, но за тези, които не са успели да проследят четенията, дискусиите, изложбите, премиерите на книги и многоезичните славянски формати, залегнали в програмата, идва на помощ сп. „Знаци“.

В бр. 2/2015 в рубриката „Преводаческа тетрадка“ то представя почти всички чуждестранни участници с по няколко творби, биографична бележка и снимка.

Читателите ще се запознаят с оригиналните профили на Звонко Танески и Любомир Груевски (Македония), Гурген Баренц (Армения), Надежда Мирошниченко, Наталия Воробьова и Людмила Снитенко (Русия), Теодор Крижка и Катарина Джункова (Словакия), акад. Ристо Василевски, Зоран Радисавлевич, Йован Зивлак, Душан Стойкович и Лиляна Стеич (Сърбия), Бечир Вукович (Черна Гора), Татяна Житкова (Латвия), проф. Бронислава Волкова (Чехия), Енерика Бияч (Хърватия), Анна Тураносова (Литва), Олена Марченко и Тетяна Дзюба (Украйна), Станислав Ничай и Марлене Зингер (Полша), Анна Гросул (Молдова), Томаш Мелцарек (Великобритания), Марсел Салимов (Башкирия), Никола Вуколич (Босна и Херцеговина). Преводите са дело на най-добрите преводачи, вникващи професионално в богатия поетически строй. Сред тях са Елка Няголова, Димитър Стефанов, Бойка Драгомирецкая, Димитър Христов, Надя Попова, Ели Стефанова, Елисавета Ненкова, Галина Драгнева, Ивана Приморац, Димана Иванова.

Освен поезия читателите ще могат да прочетат и част от докладите на участниците в Кръглата маса с тема „Поезията и изкуството, които сближават, а не разделят човеците“: доц. д-р Гергина Славова („Науката е това, което обяснява съществуването на човека и неговото възпроизводство, но изкуството е това, което кара човека да се учи да лети.“) и доц. д-р Звонко Танески („Поезията и изкуството винаги са били двигатели. Те са откривали и тогава, когато е нямало какво да намерят. Те и днес запълват празнотите, които би трябвало да бъдат запълнени от математически формули.“)

Другият акцент в броя рамкира отбелязването на два юбилея на Икономическия университет – Варна: 100 години от построяването на класическата сграда и 95 години от основаването на този втори по възраст университет в България (след СУ „Св. Кл. Охридски“). По този повод са поместени исторически очерци, онагледени с архивни снимки и факсимилета от публикации в пресата от началото на ХХ век. Главната редакторка на списанието Елка Няголова разговаря с ректора – проф. д-р Пламен Илиев: за духовното израстване на младите хора наред с научните им завоевания; за респектиращата сграда на Университета, дело на арх. Никола Лазаров, и естетическото ѝ въздействие, сътворено от скулптора Кирил Шиваров; за строителството на нов учебен корпус, включващ хотелски комплекс, спортна зала, плувен басейн, тенис корт; за инвестициите в научни изследвания и специализация на кадрите във Франция, Германия и Великобритания; за театралната формация, хора за класическо пеене и наскоро създадената галерия „Академика“...

Страниците за изкуство в този брой са посветени на проф. Стоимен Стоилов, носител на Хердерова награда. В подробната си изкуствоведска статия Валерий Пощаров представя двете огромни платна на художника, създадени за по-малко от година и поставени през тази пролет в централното фоайе на Икономическия университет. Те носят магнетичните, всеобемни и философски заглавия „Алегория на брега“ и „Алегория на морето“, изобразявайки в синтетичен вид митологични и библейски сюжети с  пластични решения към съвременността. Колоритното им въздействие е изключително – в това се убедиха всички участници в „Славянска прегръдка“, които заедно с В. Пощаров предприеха визаулно и емоционално пътешествие в дълбинното тълкуване на метафоричните послания, зададени от проф. Стоилов.

Артпрограмата на Икономическия университет е представена с многобройни репортажи, снимки и интервюта – кино (Андрей Слабаков, Мария Статулова), театър (реж. Костадин Бандутов), срещи с писатели и актьори (Недялко Йорданов, Доротея Тончева и Стефан Цанев), музика (Кристина и Михаил Белчеви), изобразително изкуство (Никола Манев).

В рубриката „Критическо перо“ Елка Няголова представя новата книга на Анатолий В. Щелкунов „Болгарской розы красота“, чиято премиера се е състояла наскоро в Гербовата зала на Българското посолство в Москва: „Жанровата калейдоскопичност на книгата носи разнообразие на интонации, показва авторовата освободеност при избора на похвати и неговия собствен акцент – не върху това КАК, а върху това - КАКВО... Книгата изобилства и със социокултурни описания, вещо поднесени, от които някои наши екскурзоводи биха се засрамили, откривайки празнотите в своите знания. Това е едно артистично пътуване из България...“

Във връзка със 70-годишнината от победата над хитлерофашизма в брой 2/2015 на „Знаци“ ще открием Отвореното писмо на известния наш писател Анжел Вагенщайн до Ангела Меркел – Канцлер на Германия. В него той се обръща към нейната съвест, задавайки въпроса защо г-жа Меркел отказа да присъства на парада в Москва за 9-ти май. Писателят разсъждава за неизтриваемата рана в паметта на пострадалите от нацизма народи, за геноцида над евреите в Европа, за руските танкове, за палачите от СС, избягали на 10 май 1945 г. в Южна Америка и още, и още...

За почитатели на мемоарната проза е разказът на Любен Петков „Майката на поета“ (В памет на Иван Динков). Българският поет на броя е Илко Илиев, представен с най-новите си творби.

Корицата на броя се откроява с изображение на иконата „Св. св. Кирил и Методий“ (дело на Румяна Николова), връчена от екип на Славянска академия на Негово Светейшество Сръбския патриарх Ириней по време на аудиенция при него.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
23.07.2015 г. 14:01
Етикети:
сп. ЗнациЛюбен ПетковАнжел ВагенщайнСтоимен СтоиловВалерий ПощаровСлавянска прегръдкаЕлка НяголоваВарна
Икономически университет Варна
Илко Илиев
Анатолий Щелкунов
Гергина Славова
Зновко Танески
Пламен Илиев
Посетено:
2466
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21781-spisanie-znatsi-br-2-2015