Издания / премиери

Премиера на стихосбирката "Слабини" от Васил Прасков

10 юли 2015 г., 18.30 ч., клуб "Neu Berlin"

Премиера на стихосбирката "Слабини" от Васил Прасков


◊ ПОКАНА

Издателство "Пергамент" Ви кани на премиера на стихосбирката "Слабини" от Васил Прасков.

Събитието ще се състои на 10 юли 2015 г., петък, от 18:30 ч. в клуб "Neu Berlin", ул. "Султан Тепе" 18, София.

Книгата ще бъде представена от поетите Георги Милев, Божидар Пангелов и Лъчезар Лозанов. Стихотворения от нея ще чете Стефан Гончаров.

Редактор на книгата - Марица Колчева, художник на корицата - Иво Рафаилов.

Книгата е в памет на Ваня Константинова.

 
◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Васил Прасков е роден през 1975 г. в София. Завършил е “Философия” в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор е на книгите със стихове - “Малките” (изд “Аудитория”, 1992) и “География на времето” (излиза с конкурс на “Литературен вестник”, 1996), както и на сборника с проза “Arest.com” (изд. "Пергамент", 2014). В края на 90-те години на миналия век е гост-редактор във вестник “Литературен форум” (на месечното приложение за ъндърграунд и субкултура "Мухозоли"), както и водещ на рубриката “Идиот” в същото издание. От 1990 г. до днес има множество публикации в периодичния литературен печат, както и в различни електронни издания (включително кинокритика и текстове с религиозно-философска насоченост). Един от основателите на групата за културен тероризъм “Рамбо 13".

 
Васил Прасков е истински литературен маргинал и точно тази маргиналност го спасява във времената, в които поезията се отдалечава от литературата и се превръща в социална поза. Неговият отговор е да бъде смел и директен. Васил Прасков пише, като човек изправен до стената. Пестелива и оголена в своята форма, поезията му носи необходимата жестокост, която ни изважда от летаргията и ни кара да осъзнаем не много приятни истини. „Слабини“ е книга за хората, които си позволяват да бъдат слаби, да се влюбват, да губят любовта си, да я надмогват, това са същите хора, които могат да си позволят и да бъдат силни. „Слабини“ не е удобна книга и поради това, тя ще бъде премълчана. Драги мълчащи, не забравяйте - тишината умножава поезията, а в тази книга има много поезия.
Владислав Христов


"По-любовно нещо не съм чела... не ми звучи романтично, по-скоро - драстично, любов не ми се връзва с романтика... кърваво ми звучи."
Ваня Константинова


"Тази книга е като радиацията откъм Чернобил. Половината литературно население ще се изпокрие. Радиацията е нещо като СПИН - не знаеш, що те сърби, но едно е сигурно - ще умреш. Някои се надяват да се опазят от вредното влияние на Васил Прасков... нямат шанс."
Лъчезар Лозанов

 
"Отдавна не съм бил толкова радостен и тъжен едновременно. Разбира се, повече радостен. Ръкопис, отхвърлен от толкова издателства и дори институции. Авторът няма нужда от повече популярност!"
Георги Милев


Автор: Организаторите
03.07.2015 г. 18:00
Посетено: 1445
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21721-premiera-na-stihosbirkata-slabini-ot-vasil-praskov