Издания / премиери

Премиера на новия български роман "Докато дишам"

Романът на Георги Томов и Дейна Бренченс е финалист в конкурса на „Сиела” за нов български роман

Премиера на новия български роман "Докато дишам"


◊ ПОКАНА

Издателство „Сиела” ви кани на

премиера на новия български роман "Докато дишам"

На 29.06., понеделник, от 18.30 часа, книжарница "Сиела", подлеза на Ректората.

Романът на Георги Томов и Дейна Бренченс „Докато дишам” е финалист в конкурса на „Сиела” за нов български роман.

Книгата ще представят главният редактор на "Сиела" Захари Карабашлиев и писателката Ваня Щерева, която редактира текста. Сред гостите на премиерата ще бъдат и писателят Петър Делчев, журналистът Иво Иванов, и Виолета Станичич.


Романът на Георги Томов „Докато дишам” е финалист в конкурса на „Сиела” за нов български роман. Историята беше забелязана от Ваня Щерева, която я определи като бъдещ хит на книжния пазар. „Разсмива те често, разплаква те – на мен ми се случи 2-3 пъти, дава ти усещането, че си на кино – все едно не полагаш усилия да четеш, – просто гледаш филма и ти е интересно до края”, пише Щерева за „Докато дишам”. Според нея слабата страна на романа е, че е много трудно да оставиш книгата. Трудно е да четеш, ако имаш работа, защото „Докато дишам” не може да се чете само вечер или в метрото. Ако хванеш този роман той няма да те остави, докато не прочетеш и последната страница.

Георги Томов разказва за живота на Вяра – разглезено дете на генерал от репресивните служби, и за нейните две дъщери близначки. Според Петър Делчев „посланието на романа е, че истинските стойности, които дават смисъл и цел на всеки осъзнат живот, сами по себе си са общочовешки и не могат да бъдат разделяни по географски и преносно от разстояния, исторически и културни наслоявания, национални и етнически условности.” Съдбата на главната героиня търпи серия обрати, възходи и снизявания, и стига дори под битовизма на елементарното оцеляване. Ще научим, че злото има различни лица и може да те застигне навсякъде, но истинската майчина любов може да бъде онзи компас, който може да те спаси.

 
„Докато дишам” има няколко силни страни: Разсмива те често, разплаква те – на мен ми се случи 2-3 пъти, дава ти усещането, че си на кино – все едно не полагаш усилия да четеш, – просто гледаш филма и ти е интересно до края.

Има и една слаба страна: Никакъв шанс да пуснеш книгата. Ако имаш работа и мислиш да четеш вечер за приспиване или в метрото, докато отиваш някъде – забрави. Ако захващаш този роман, знай, че се сдобиваш с недовършени задачи, с пропуснати повиквания и с едно голямо съжаление, когато стигнеш края. Влизаш във филма, ставаш част от героите, имаш чувството, че ги познаваш добре, че си бил на местата, които те обитават. Бях част от журито на анонимния конкурс на "Сиела" за нов роман. Ето първите ми записки:

„Според мен авторът е мъж, на средна възраст, с богата обща култура, много добре знае за какво пише, стилът е безупречен, не ме издразни нито едно изречение, а аз съм капризен читател.“

Оказах се ясновидка в това свое четене, интересно ми е да видя дали ще се сбъдне и другата ми записка: „Докато дишам" ще бъде хит на книжния пазар“.
Ваня Щерева

 
Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
25.06.2015 г. 16:33
Посетено:
3288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21686-premiera-na-noviya-balgarski-roman-dokato-disham