Издания / премиери

Представяне на българското издание на антологията „Различното патенце и… други, не само приказки”

Съвременни полски пиеси за деца и младежи

Представяне на българското издание на антологията „Различното патенце и… други, не само приказки”


◊ СЪБИТИЕТО

Година на Полския театър

Представяне на антология съвременни полски пиеси за деца и младежи
„Различното патенце и… други, не само приказки“


Кога: 11 юни 2015, четвъртък, 19.00 ч.
Къде: Младежки театър „Николай Бинев“, камерна зала, бул. "Княз Дондуков" 8, вход свободен 

Организатор: Полският институт в София и Издателство „Black Flamingo Publishing”
    
Kнигата излиза с подкрепата на Полския институт в София

Aнтологията ще представи проф. д.н. Виолета Дечева, преподавател по теория и история на театъра в Нов български университет.

Водещ на вечерта драматургът Михаил Байков.

Aктьорите Александър Хаджиангелов, Юлиян Петров и Ярослава Павлова ще прeдставят фрагменти от пиесите „Eликсир на старостта” на Лиляна Бардийевска, „Различното патенце“ на Ивона Кушяк и Цезари Жолински и „Приказка за щастието” на Изабела Дегурска.


◊ ЗА АНТОЛОГИЯТА

Антологията е издадена по инициатива на Полския институт в София по случай Годината на Полския театър. Тя включва 10 пиеси на следните автори: Изабела Дегурска, Мачей Войтишко, Лиляна Бардийевска, Марта Гушньовска, Малина Пшешлуга, Роберт Ярош, Ивона Кушяк и Цезари Жолински.

Преводите на пиесите са дело на Елжбиета Ейсимонт, Антоанета Попова, Божко Божков, Правда Спасова и Вера Деянова. Съставителство и предговор – Збигнев Руджински, редактор – Вера Деянова. Aвтор на проекта на корицата е проф. Лех Майевски. 

  
"Творбите се отличават със значима, универсална проблематика, необикновена фантазия, задълбоченост и разнообразие в трактовката и представянето на света, фин хумор, игра със словото. Те са привлекателни, отговарят на очакванията на децата и младежите, отнасят се с необходимото уважение към интелигентността и особената чувствителност на тази огромна част от театралната зала. Пиесите се радват на възхищението и одобрението от страна на родители и педагози, удостоени са с вниманието на критиката и журитата, които в различни издания, конкурси и фестивали ги отбелязват по достойнство и награждават. Всичко това свидетелства за напреднал процес на демонтаж на стените на гетото, отделящо изкуството за деца от изкуството за възрастни.
     
Представителен подбор от нова и най-нова драматургия, която преодолява традиционните образци и схеми, действа на въображението и вдъхновява за създаването на нов език в театъра за деца, ще намерите в тази антология. Дали към кръга на почитателите на съвременните полски театрални пиеси за младата аудитория ще се присъединят и режисьорите, творците на детския театър в България? Пожелавам както на тях, така и на всички читатели на този сборник приятно четене!"

Збигнев Руджински


Автор:
Полски институт
Публикация:
08.06.2015 г. 15:42
Посетено:
1321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21603-predstavyane-na-balgarskoto-izdanie-na-antologiyata-razlichnoto-patentse-i-drugi-ne-samo-prikazki