Издания / премиери

Софийска премиера на новата книга на Светла Георгиева "Разкази за вчера и други места"

11 юни 2015 г., 18:30 ч., Софийска градска художествена галерия

Софийска премиера на новата книга на Светла Георгиева "Разкази за вчера и други места"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство ARS Sofia ви кани на 11 юни 2015 г., четвъртък, от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия, ул. "Ген. Гурко" 1, за премиерата на новата книга на Светла Георгиева "Разкази за вчера и други места".


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

Румен Шомов, редактор:

В разказите си Светла Георгиева вплита по удивително елегантен начин всичките свои умения и натрупвания: ритмиката и звучността — от музиката, пластиката и колорита — от изобразителното изкуство, стегнатия изказ и изящната образност — от поезията, сюжета и характерите — от личните си човешки преживявания. Най-ценното в нейната проза обаче са изтънчената, култивирана, бих казал високо цивилизована чувствителност и женствена чувственост, в съчетание с безспорна интелигентност, одухотвореност и, не на последно място, с човечност и съпричастност.

Независимо дали разказва житейска или фантастична история, независимо от артистичните й превъплъщения в различни по пол, характер, светоусещане и степен на образованост герои, Светла постига една цялост, наситена с неочаквани обрати и споена в деликатна амалгама, белязана от светлината на нейното присъствие.

Събраните в този сборник разкази са отговор и на въпросите: "Пише ли се днес стойностна българска литература?" и "Има ли добра женска поезия и проза?" Моят отговор е "Да! И то на високо европейско ниво." Прочетете тази книга и, надявам се, ще ми повярвате.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Светла Георгиева е писател, художник, автор и изпълнител на песни. Завършила е Националната художествена академия в София. Има 21 самостоятелни изложби в България и чужбина. Работи в областта на графиката, графичния дизайн и оформлението на книги.

Автор е на стихосбирките: "Вълчица в храма", "Недоизпито море", "Звезди и плевели", "Петдесетият етаж на Шанхай". Публикува разкази в периодичния печат у нас и в чужбина. Нейни произведения са превеждани на английски, немски, испански, полски, сръбски, италиански и китайски език.

Композира и изпълнява песни по собствени стихове, някои от тях публикувани в авторския музикален албум "Птеродактил". Изнася концерти от свои песни в България, Холандия, Тунис, Полша, Париж, Берлин, Будапеща, Дъблин, Шанхай.

Член е на българския клон на международния ПЕН-клуб. Живее и работи в София.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
08.06.2015 г. 11:41
Етикети:
Светла Георгиевапрозаразкази
нова българска проза
ARS Sofia
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21597-sofiyska-premiera-na-novata-kniga-na-svetla-georgieva-razkazi-za-vchera-i-drugi-mesta