Издания / премиери

Представяне на книгата „Бедността. Пътеводител за деца”

Среща с авторите Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек

Представяне на книгата „Бедността. Пътеводител за деца”


◊ СЪБИТИЕТО

Среща с Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек
Представяне на книгата им „Бедността. Пътеводител за деца”


Кога: 3 юни 2015 (сряда), 18.30 ч.
Къде: Kлуб „+ това“, ул. “Марин Дринов” № 30, вход свободен 
Организитор: Полският институт в София съвместно с Издателство „Точица”
Kнигата излиза с подкрепата на Полския институт в София

Водещ на срещата – д-р Марин Бодаков, поет и журналист.
 

◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРИТЕ

„Бедността. Пътеводител за деца”
превод - Павлина Сивова
Издателство „Точица”

Бедността не е само липса на пари. С нея са свързани много по-лоши неща. Срам, че нямам това, което имат другите. Чувство на малоценност, когато се сравнявам с връстниците си. Както и когато техните родители им купуват скъпи подаръци, с които те се хвалят пред целия клас. Сигурно чувстваш колко е трудно. Още повече, че бедността никога не е по вина на децата. Възрастните са тези, които отговарят за съдбата им.

 
Хенрика Кшивонос-Стрихарска – през август ’80 е ватман, а по-късно една от най-активните участнички в стачката в Гданската корабостроителница. Нейната постъпка (тя спира трамвая в израз на солидарност със стачкуващите корабостроители), днес има стойността на символ – тя дава началото на вълната от стачки, довела до подписването на августовските споразумения и легализирането на „Солидарност“. 
   
В свободна Полша тя не участва в политическия живот. Заедно с мъжа си отглежда 12 деца, първоначално като приемно семейство, а от 1994 г. ръководи малък семеен дом.

Отличена е с много награди – в т.ч. с Командорски кръст на Ордена „Възродена Полша“; а за многогодишна и безкомпромисна борба за правда, въпреки всички трудности, за любовта й към беззащитните деца е удостоена с Ордена Ecce Homo; по предложение на децата международната комисия я удостоява с Ордена на усмивката. Независимо че е пенсионер, тя продължава да работи за доброто на местната общност и децата. Съветник на омбудсмана за правата на детето.

Ханна Гил-Пьонтек – обществен и политически деец, публицист. Има художествено образование - графика. Работи в Община Лодз и се занимава с обществения аспект на ревитализацията.

Автор: Полски институт
03.06.2015 г. 12:21
Посетено: 1098
Етикети: издателство Точица, премиера на книга, Полски институт, Ханна Гил-Пьонтек, Хенрика Кшивонос
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21562-predstavyane-na-knigata-bednostta-patevoditel-za-detsa