Издания / премиери

Премиера на "Телешки гнезда: Resurrection" от Пип Волант

Хирургът-писател от Бесарабия представя три истории в новата си книга

Премиера на "Телешки гнезда: Resurrection" от Пип Волант


◊ СЪБИТИЕТО

След успеха на последния му роман „Мамка”, хирургът-писател от Бесарабия Пип Волант е готов с ново заглавие – „Телешки гнезда: Resurrection”.

Книгата ще е по книжарниците от началото на юни, а премиерата в София ще се състои в галерия „Ракурси” на 2 юни от 19:00 ч. Тогава авторът ще представи сюжетните преврати на чернокож адвокат, забъркал се в потресаваща история за убийство, изнасилване и дете аутист. Професор по народни танци пък изпраща "бачкатори" в бъдещето. Ходжа, равин и поп плетат интриги в задния двор на българското царство, а самолет се разбива като по книга в дълбините на Атлантика.

„Лицето на литературата е различно след всяка негова книга“, казва журналистът Мартин Карбовски за Пип Волант, „Ако някой не разбира изкуството му, то е защото повечето хора наоколо разбират само това, което е в собственото им огледало“.

„А огледалото на руския благородник размества парчетата на нашето общо лице, което щеше да е плашещо, ако не беше истинско“, добавя телевизионният водещ.

Почитателите на агресивния ни символист познават посоките, към които го отвежда фантазията – в „Телешки гнезда: Resurrection” той преплита три истории в търсене на смисъла на човешката индивидуалност. Дали да бъдеш самоизолирал се фигурант, съчувстващ ангел на доброто или удобно откачил злодей? Импресионистичният стил на Пип Волант често е подкрепен от тънък хирургичен хумор. Романът е написан остроумно, увлекателно, красиво и затрогващо.

Умопомрачителната сюжетна нишка тръгва от съдбата на едно американско дете, почти изнасилено на рождения ден на баща си и само превърнало се в убиец, пренася ни в ранно-християнската българска държава и кулминира в модернистичните камери за възкресяване на далечния 112-ти век. Насред чудатото препускане през времето и пространството, авторът съумява да преплете множество други по-малки сюжетни линии, които разказват за студенти „социални нули“, многострадална бивша адвокатска жена и сто-и-N килограмовата Сали.

Книгата не е еднозначна, нито пък авторът редови.


◊ ЗА АВТОРА

Пип Волант е бесарабски българин, роден в Украйна. Преди 30 години съдбата го отвежда в България, където изгражда завидна кариера в една от най-чувствителните и отговорни специалности в хирургията – лицево-челюстната. Но подобно на книгите му, тя не е пластична, а екзистенциална. В продължение на 10 години, варненският автор издава 7 книги в жанровете кратък разказ и роман. Стилът му е невъобразим микс от агресивна символика, художествен антиконформизъм и цинична лиричност. През 2008 г., Пип Волант печели наградата на публиката в литературния конкурс за български роман на годината „Вик“ с книгата си „Мамка“.

 
Автор:
Организаторите
Публикация:
28.05.2015 г. 21:27
Етикети:
премиера на книга
Модо
Мамка
Resurrection
Телешки гнезда
Пип Волант
Посетено:
1671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21535-premiera-na-teleshki-gnezda-resurrection-ot-pip-volant