Издания / премиери

"Ентусиаст" представя „За мъртвите или добро, или смешно“ от Любен Дилов

Втори том от поредицата „Любен Дилов. Събрани съчинения“

"Ентусиаст" представя „За мъртвите или добро, или смешно“ от Любен Дилов


◊ СЪБИТИЕТО

За деня на детето, 1 юни, „Ентусиаст“ публикува книга за вече пораснали деца, които са запазили най-ценното у себе си – неподправеното чувство за хумор. Маргарита и Любен Дилови представят втори том от поредицата „Любен Дилов. Събрани съчинения“ на именития си баща. „За мъртвите или добро, или смешно“ и „Сексуалният живот при тоталитаризма“ са част от „ръкописите в чекмедже“, с които промяната от ноември 1989-а заварва писателя. Публикувани в първите години на 90-те в изключително малки тиражи, те практически са непознати за читателите. Без да претендират за принос в литературната ни история, те са изключително забавен, смешно-тъжен принос в историята на нравите.

Чрез тези текстове Любен Дилов оживява такъв, какъвто го помнят многобройните му приятели - неуморим разказвач на смешни истории, ироничен наблюдател на перверзните обществени отношения във време на масов идиотизъм, от които единствено чувството за хумор може да те спаси.  Динамични творби, които карат читателя да се замисли върху собственото си битие. Книга провокативна, интригуваща и духовита, също като автора си.


Събраните съчинения на Любен Дилов излизат под редакцията на Любен Дилов-син и на Маргарита Дилова, като графичното оформление и корицата са дело на световно признатите художници Владимир Тодоров и Чавдар Гюзелев. През юни читателите ще имат възможност да добавят още една брилянтна книга към своята колекция събрани съчинения от Любен Дилов.

„За мъртвите или добро, или смешно“ и „Сексуалният живот при тоталитаризма“ са забавни и оригинални творби, които със сигурност ще се харесат на читателите. Те разказват за всички онези познати имена от литературната ни история – известни, но и не чак толкова. „И ако, оглеждайки се в историите на бележити и неизвестни българи, публикувани в книгата, внезапно откриете и себе си, не се сърдете. Припомняме ви един от обичаните лафове на Дилов-баща: „Събудих звяра в себе си. Оказа се заек похотлив…“, пише Любен Дилов-син.

Назначен на работа в Съюза на българските писатели, Любен Дилов става свидетел на много случки от делниците на хората на перото. Убеден, че смешните сред тях заслужават да бъдат разказвани и до днес, Дилов умело ги поднася на читателите в типично свой стил – с известна доза ирония и „в същото весело безредие, с което те като палави полтъргайсти потропват из мазетата на паметта ми“. Гарант за истинността им е самият автор. „Останалото от онези години – както пише Вапцаров, „разровиш ли го, ще мирише...“, споделя Любен Дилов.


Изданието ще бъде представено на 3 юни, сряда, от 19,00 ч. в Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ № 37 от Маргарита и Любен Дилови.


◊ ЗА ЛЮБЕН ДИЛОВ

Любен Дилов (25.XII.1927–10.VI.2008) е определян от писателите Аркадий Стругацки, Станислав Лем и Фредерик Пол като „един от десетте най-ярки представители на философската научна фантастика“. Автор е на повече от 40 романа и сборници с повести и разкази, преведени на основните европейски езици, на японски и на китайски в общ тираж от над 3,5 милиона екземпляра. Носител е на редица национални и европейски награди, сред които „Еурокон“ (1976) за романа „Пътят на Икар“. Тънката ирония и често парадоксалният му социален критицизъм дават основание на мнозина да отбелязват, че фантастичният жанр е просто находчив опит Дилов да маскира истинските си прозрения за обществото в България по времето на комунизма. Той е от малцината български писатели, които непосредствено след 10 ноември 1989 г. изваждат няколко от т.нар. „ръкописи в чекмедже“ – трудове, за които е смятал, че е невъзможно да бъдат издадени по време на режима.

Научнофантастичните творби на Любен Дилов се радват на световно признание. През 1973 г. творчеството му е отличено на срещата на писателите-фантасти в Познан, Полша, а през 1976 г. на Третия европейски конгрес на писателите-фантасти му е присъдена специалната награда. Любен Дилов гледа на фантастиката като на средство за сатирични или свързани с морала коментари на действителността. За писателя „никой фантаст не пише за бъдещето. Научнофантастичната литература е винаги съвременна литература, най-съвременната дори.“

През 1990 г. Любен Дилов учредява наградата за българска фантастика „Гравитон“.


Автор:
Изд. "Ентусиаст"
Публикация:
28.05.2015 г. 15:11
Посетено:
1312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21527-entusiast-predstavya-za-martvite-ili-dobro-ili-smeshno-ot-lyuben-dilov