Издания / премиери

Премиера на книгата "На бял свят" от Мариан Желев

Основната сила на книгата: да увлича с оптимизма си и да го превръща в своя кауза

Премиера на книгата "На бял свят" от Мариан Желев


◊ СЪОБЩЕНИЕТО

Премиера на книгата "На бял свят" от Мариан Желев

05.06.2015 г. (петък) от 18.30 часа
Варма, Дом на писателя, ул. "Крали Марко" 11.


Очаквайте още премиери:

. 17.06.2015 г. (сряда) от 17.30 часа
Разград, Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев"

. 20.06.2015 г. (събота) от 19.00 часа
хижа Козя стена, Стара планина (събитието във фейсбук https://www.facebook.com/events/401251010066833)

Премиера на книга за първи път в хижа!


◊ ЗА КНИГАТА

„На бял свят“
е мемоарна книга. Това е сборник с разкази, обединени от една идея – да бъдат споделени, да бъдат артикулирани, да бъдат подарени. „Всичко става с добро чувство, малко оптимизъм и свободно време“, пише авторът и в това изречение можете да видите диаграмата на книгата: това са спомени, топлещи сърцето на разказвача (и на автора, и на читателя), всички те са разказани с ентусиазъм и перспектива (оптимизъм, радостно чувство), а темите, около които се въртят, са все свързани с любимите хора и любимите занимания.

Добрите истории са именно добри спомени.

Замисълът на една книга е загадка като всяко едно сътворение. Както авторът другаде споделя, замисълът е бил да бъде написан… подарък за приятелите по повод неговия 40-годишен юбилей. Юбилеят отминава, книгата остава, спомените се подреждат и се номерират. И книгата излиза на бял свят.

Най-малко четири са основните тематични катализатори на сюжетите в сборника: семейството, приятелите, писането и планината. Но те не са йерархизирани – можете да ги пренаредите всякак и все ще бъде вярно. Приятелите от пещерния клуб, от казармата, хората от планината, планината и нейните хижи, градовете на България – големи и малки, чужбината – близка и далечна, писателските мечти, колективната душа на градския транспорт, срещите с хора и природа, миналият и настоящият бит, чубрицата на детството, бобът като панацея, билките и миризмите на света, случки по пътя и отвъд пътя – това са само парченца от спомените, които автор и читател споделят един с друг. Не се учудвайте, ако след прочита на книгата научите повече за родината, за 90-те години на миналия век. Със сигурност ще научите много за автора. И ако в един момент си кажете например „Ех, да му имам спомените“ – то в този момент вие ще сте почувствали основната сила на книгата: да увлича с оптимизма си и да го превръща в своя кауза.

„На бял свят“ е разделена на две. Първата част завършва с послание за книгите, които преживяват епохите и сами дават живот. Втората част завършва с инициация (преход от едно житейско ниво на друго) – със сватба и с раждане на дете. Обещава ли нещо тази подялба на мемоарната книга? Питайте автора.

Огнян Антов - редактор


◊ ЗА АВТОРА

Мариан Желев е роден в гр. Добрич, България, 1974 г. Първи публикации от 1994 г. - разкази в местни вестници. Първа награда от националния конкурс "Рашко Сугарев" в Пловдив за къс разказ от млад автор през 2005 година. Член на Съюза на българските писатели от 2003 до 2013 г. Ръководител на детска литературна школа „Движение” към Сдружение на писателите Варна от 2010 г. Заместник-председател на Сдружение на писателите Варна. Съосновател на Общество на младите писатели - Варна.

Книги: “Свлачище”, 1999 г. – роман, носител на наградата “Златен Пегас” в Хасково за дебютна книга през същата година. А също и наградата на сдружението на Добричките писатели. “Малката действителност” – роман, 2000 г. “Сбогом, България” – роман, 2003 г. “Катастрофа” – роман, 2006 г. „Жив” – роман, 2010 г.


Автор:
Организаторите
Публикация:
26.05.2015 г. 18:35
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21516-premiera-na-knigata-na-byal-svyat-ot-marian-zhelev