Издания / премиери

Паметна вечер „Живият Христо Стефанов”

Ще бъде представена книгата „Присъствия”

Паметна вечер „Живият Христо Стефанов”


◊ СЪБИТИЕТО

„Живият Христо Стефанов” се нарича паметната вечер, посветена на големия български художник, която ще се състои на 25 май (понеделник) от 18 ч. в зала 7 на Националния дворец на културата.

Проявата е част от инициативата „Възраждане на българския дух” и се организира от НДК, издателство „Захарий Стоянов”, федерация „Култура и медии” и Националния литературен салон „Старинният файтон”.

Ще бъде представена книгата „Присъствия”. Това издание, отвън наподобяващо на албум, е „построено” върху разговори на Христо Стефанов с проф. д. изк. Чавдар Попов „за значимите присъствия в живота, изкуството, стенописа и за превратностите на съдбата”. Необикновена е не само самата книга, но и фактът, че тя ще бъде представена в залата със знаменития стенопис на художника „Огънят” (1981 г., фреско, 94 кв.м).
     

◊ ЗА КНИГАТА

Както пише проф. Чавдар Попов, книгата „Присъствия” възниква от „нищото”.  С Христо Стефанов го свързва дългогодишно познанство и приятелство, и разговорите му с него са интересни, тъй като той е сред онези художници, които освен природен талант притежават и богата култура. Той не само умее да формулира и аргументира собственото си творческо кредо, но се интересува и от най-различни философски, културни, религиозни, художествени, естетически и социални проблеми. И двамата решават да записват разговорите си, за да не потънат безцелно в небитието. И благодарение на това сега имаме една мъдра и богата с мисли книга, която не само разкрива житейският и творческият път на Христо Стефанов, не само навлиза в съкровените аспекти от процеса на раждането на картините му,  но и показва отношението му  към кардиналните проблеми на изкуството и културата, носи и злобата на деня.
    
Естествено, разговорите, колкото и да са артистични, имат център. Примерно: Детството, Академията, Ателието, Стенописа, Технологии, Приятели, Срещи, Мария, Духът, Вярата… И така петнадесет разговора…  Никой досега не е осветил прословутата пловдивска петорка: Георги Божинов, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Димитър Киров и Христо Стефанов, както прави  Христо Стефанов. Макар че още през 1969 г. рисува петорката в „Закуска в Стария град”. Той напомня за предшествениците им - една друга знаменита група - четворката от велики пловдивски художници – Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Давид Перец и Васил Бараков. В свободната диалогична форма на книгата се открояват по-ясно неповторимите преживявания, вълненията и превъплъщенията на едни или други идеи, представи и очаквания спрямо художественото творчество на един от най-значителните български художници през ХХ век. Публикуването на книгата е дан в неговата светла памет – смятат проф. Попов, художникът-оформител Жеко Алексиев и издателите от „Захарий Стоянов”.Автор: Изд. "Захарий Стоянов"
21.05.2015 г. 18:13
Посетено: 1036
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21484-pametna-vecher-zhiviyat-hristo-stefanov