Издания / премиери

Премиера на книгата "Обаждане посред сън" от Махмуд ал-Римауи

Сборник с избрани разкази

Премиера на книгата "Обаждане посред сън" от Махмуд ал-Римауи


◊ ПОКАНА

Заповядайте на премиерата на книгата с избрани разкази от Махмуд ал-Римауи "Обаждане посред сън" (Изд. "Ерго").

На 22 май, петък, от 18,00 ч, на официалната сцена на Пролетния базар на книгата в НДК (София, пл. "България" 1).

Книгата ще представят авторът Махмуд ал-Римауи, писателката Силвия Чолева и преводачът Хайри Хамдан.


◊ ЗА КНИГАТА
 
Вгледани във всекидневното, незабележимото, в детайла, озвучени с полутонове, на границата на съня и будността, разказите на Махмуд ал-Римауи носят печата на Изтока, но се оттласкват от него и говорят на световния език на добрата литература. Тяхната краткост, концентрираност и мъдрост ги доближава до притчите, особено „Двамата господа”, „Незначителен живот”, „Господар и роб”. Дори по-дългият разказ „Завръщането на птицата” въздейства по този начин. Каквато и история да разказва писателят, в нея има доза загадъчност, поетичност и философска канава. Именно в съчетаването на тези три качества, при това с много пестеливи средства и език, сякаш регистрирайки отстрани ставащото, е спецификата в писателския почерк на ал-Римауи. Героите на разказите му често са незначителни, обикновени хора в също такава ситуация. Майсторството на писателя е в умението да види света сякаш под лупа. С внимателно вгледано в хората и природата око той забелязва например как един бръмбар успява да прекоси улицата между фучащите коли, да чуе тежкото дишане на шофьора на таксито или как случаен минувач се мушва под чадъра на млада непозната дама, за да премине сух на другата улица, как майка купува захарен памук на детето си или да проследи душевните терзания на един собственик на папагал по време на епидемия от птичи грип... И от тези, уж мимоходом регистрирани, ситуации пестеливо да разкаже за друго – за самотата ни, за носталгията по детските години, за егоизма и внезапното влюбване, за дребнавостта и привързаността... Ал-Римауи е участник и наблюдател в разказите - нерядко в тях се долавят автобиографични елементи, но деликатните им послания са общочовешки. Често индиректно, уж между другото, с чувство за хумор, но и с категорична позиция се коментират социални и политически въпроси. Особено важни акценти в сборника в това отношение са разкази като „Демонстрация колкото една цигара”, „Двамата господа”, „Толкова много писма” или „Кой заминава за България”. С горчива ирония Ал–Римауи говори за съдбата на твореца, за това, че нерядко той остава неразбран в стремежите си като в „Кончината на един художник”, „Истината за появяването и изчезването на господин Мохамад” или „Краят на пътешествието”. Сборникът с разкази „Обаждане посред сън” е запознаване с майстор на нюансираното писане, на пестеливото слово и дълбоките прозрения.

Силвия Чолева


◊ ЗА АВТОРА

Махмуд ал-Римауи (р. 1948) е всепризнат майстор на разказа. Палестинец с йорданско гражданство, живее в Аман, но по-голямата част от живота си прекарва в Бейрут и Кувейт.

Творческия си път започва като журналист. И днес работи като политически анализатор за вестници от Арабския залив. Издал е 13 сборника с разкази. Най-значимите сред тях са „Планета на солта и ябълките”, „Родословно дърво”, „Бавно бие малкият тъпан”, „Чужди”, „Депозит”, „Часова разлика” и „Завръщането на птицата”. Има два романа: „Кой ще утеши госпожата”, включен в разширения списък на арабския „Букър” през 2010 г., и „Истински сън”, смятан за един от най-значимите романи според журито на китайската награда „Акюди” за подпомагане на арабското творчество през 2013 г. Издава и книги с афоризми и литературни текстове като „Единствени братя”, „Цялата работа е...”

Ал-Римауи се смята за един от ярките новатори на съвременния арабски разказ. Творчеството му носи човешки заряд, съчетавайки експеримента с реализма в нов дух и в непозната в арабския свят светлина.




Автор:
Организаторите
Публикация:
20.05.2015 г. 17:26
Етикети:
издателство Ергопремиера на книгасборник разкази
Обаждане посред сън
Махмуд ал-Римауи
Посетено:
1079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21477-premiera-na-knigata-obazhdane-posred-san-ot-mahmud-al-rimaui