Издания / премиери

Премиера на „През моите очи“

Петата книга на Теодор Христов

Премиера на „През моите очи“


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 май 2015 г. (петък) от 18 ч. в Съюза на българските журналисти ще бъде представена новата книга на Теодор Христов „През моите очи“ (ИК „Коралов и Сие“, 2015).

Участват: поетесата Крася Титянова, д-р ф. н. Ерика Лазарова, актрисата Богдана Вулпе.

Ще бъде прочетен откъс от предговора към книгата, дело на Анжела Димчева. В него се казва:

„Разглезеният от визуални комуникации читател, оглушал днес от рекламния диктат на медийните клюки, трудно би отворил една критико-философска книга като този сборник. „През моите очи“ обаче ще обсеби емоционално всеки, разгърнал страниците ѝ. Това е книга за четене на малки дози – изискваща висок интелектуален капацитет от четящия. В привидно фрагментарното съдържание обаче има вътрешна логика, която не е търсена, а се получава от авангардното в зародиша си мислене на автора. Толкова млад, Теодор Христов демонстрира перфектно критическо око, чиято огледалност почти винаги взаимства нещичко от философията – като наука, но и като влог в различните форми на изкуството.

На 11 декември 2007 г., само на 38 години, този обещаващ талант си отиде от меркантилния ни свят, отнасяйки в космоса душа, взривена от копнежи, дишаща в неравноделния такт на поезията като емоционално пиршество, и припознал философското като личностна идентификация. В стиховете си Теодор Христов казваше: „Разбитите мечти – / това си ти самият. / Със плачещи свещи, /със вино теб те пият.“

„През моите очи“ е петата негова книга и аз все повече си мисля, че той се е гмурнал в небитието, сякаш повярвал и осъществил в творбите си веруюто на Жерар дьо Нервал: „Всичко, което е било мечтано от човека, съществува на този или онзи свят.“ Доказва го с всеки нерв на отдаденост към словото, към пулса на деня – не само чрез поезията си, но и съвсем конкретно – в текстовете, включени в тази книга.

Отдавам дължимото на съставителката Гергина Христова (майка на Теодор), която е провидяла най-важното послание – подтекстовата добротворческа усмивка на своя син – и е озаглавила отделните части „Споделено за...“. Без претенция, без наукообразен тон, за да ни внуши, че нейният син просто разговаря с нас, той е тук, а думите му са спирки през времето, обхващащи над 20 творчески години."


◊ ЗА АВТОРА

Теодор Христов е роден на 22 май 1969 г. в София. Завършва философия в СУ „Св. Кл. Охридски“, магистър е на философските науки (1998 г.). Автор е на книгите „Усмивката на Бога“ (философска есеистика, ИК „Сребърен лъв“, 1996); „Нощта на моя ден“ (стихове, ИК „Светулка 44“, 2008 г.); „Пародии“ (поетически иронии, ИК „Факел“, 2012 г.); „Киркегор танцува свободата“ (философска студия, билингва, издадена по повод 200-годишнината от рождението на датския философ Сьорен Киркегор, ИК „Коралов и Сие“, 2013 г.); „През моите очи“ (споделено за книги, филми, картини, ИК „Коралов и Сие“, 2015). Книгата „Киркегор танцува свободата“ е вписана в богословския отдел на библиотеката на Изследователския център „Сьорен Киркегор“ в Копенхаген, Дания.

В продължение на повече от 20 години Теодор Христов публикува  статии, есета стихотворения, литературна и кинокритика във вестниците „Отечествен фронт“, „Арт“, „Литературен форум“, „Литературен вестник“, „Вестник за жената“, „Новият пулс“, „Словото днес“, както и в списанията „Пламък“ и „Райбазен“ (Австрия).

На 11 декември 2007 г. Теодор Христов умира на 38 години.

Бил е член на СБЖ. Посмъртно е избран за член на Съюза на свободните писатели в България. За неговата активна журналистическа дейност и за новоизлязлата книга „През моите очи“ СБЖ награди посмъртно Теодор Христов с Почетна грамота на името на Христо Смирненски (2015 г.).

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
17.05.2015 г. 15:12
Посетено:
1505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21449-premiera-na-prez-moite-ochi