Издания / премиери

Среща с македонската писателка Лидия Димковска

Лидия Димковска представя „Резервен живот” на Пролетния базар на книгата

Среща с македонската писателка Лидия Димковска


◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да ви поканим на среща с македонската писателка Лидия Димковска! Тя пристига у нас за премиерата на романа „Резервен живот”, отличен с Наградата за литература на Европейския съюз през 2013 година.

Премиерата ще се състои на 19 май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК.

Водещ: Светлозар Желев.
Книгата ще бъде представена от Кремена Димитрова.

„Резервен живот” е покъртителна лична история, през която отеква голямата тема за равносметката след политическото разделяне на бившата югославска федерация. Сребра и Злата са сестри - сиамски близначки, и мечтаят да бъдат разделени. След рискована интервенция оцелява само едната от тях, Злата, чийто глас ни води през страниците.

Романът сплита болезнени теми и мотиви като отстояването на правото на идентичност, сбъднатите пророчества, тежкото бреме на вината, акултурацията, семейните ценности и традиции, нищетата на духа, дегизирана като социална бедност.

Присъствието на Лидия Димковска на литературната карта на Македония, а вече и на картата на Европа, е осезаемо и автентично. Родена в Скопие през 1971 година, където завършва литературознание в университета „Св. св. Кирил и Методий”, тя има в творческата си биография пет книги с поезия и два романа - „Скрита камера” и „Резервен живот”.

Запознайте се с едно от най-мощните пера на съвременната македонска литература на 19 май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК!

Този проект е финансиран с подкрепата на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1569293433335566/


Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
15.05.2015 г. 12:40
Етикети:
романпремиера на книгаИздателство Колибри
Резервен живот
Лидия Димковска
Дрещи
Посетено:
956
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21437-sreshta-s-makedonskata-pisatelka-lidiya-dimkovska