Издания / премиери

Софийска премиера на книга с поезия от Аксиния Михайлова „Смяна на огледалата“

Среща с носителя на наградата „Гийом Аполинер 2014”

Софийска премиера на книга с поезия от Аксиния Михайлова „Смяна на огледалата“


◊ ПОКАНА

Издателска къща „Жанет 45“ ви кани на

14 май (четвъртък) от 19:00 ч. в зала 7 на Националния дворец на културата,

когато ще се състои премиерата на новата книга с поезия от Аксиния Михайлова „Смяна на огледалата“.

 

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. и е елемент от XX "Салон на изкуствата". Без никакво преувеличение, можем да кажем, че ни очаква Световна премиера с елегантно музикално въведение с участието на цигуларката Грациела Панайотова и пианистът Младен Ташков.

Читателите ще имат възможност за лична среща с Аксиния Михайлова, която беше удостоена с най-високото отличие за поезия във Франция - наградата „Гийом Аполинер” за сборника „Небе за изгубване”, изцяло създаден на френски и издаден от издателство „Галимар”. Поетичните творби в „Смяна на огледалата“ са създадени след това, специално за българската аудитория.


◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА

Напомняме, че за първи път в 73-годишната история на наградата „Аполинер“, с нея е удостоен български поет. Нашият автор е удостояван също така с най-високото отличие на Република Латвия - „Рицар на Ордена на Трите звезди“; носител е и на националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ за нейната предишна поетическа книга „Разкопчаване на тялото”, издадена също от „Жанет 45”.

Аксиния Михайлова има издадени две книги с избрани стихотворения на словашки и арабски език: Опитомяване (Krotenie,LIC, Братислава (2006)), „В очакване на вятъра“, Нова култура, Кайро (2013). Нейни стихове са публикувани в Канада, САЩ, Франция, Белгия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватска, Македония, Гърция, Литва, Латвия, Египет, Япония и Китай. Стихосбирки на български език: „Тревите на съня”, „Най-ниската част на небето”, „Луна в празен вагон”, „Разкопчаване на тялото”

Аксиния Михайлова е сред основателите на литературното списание „Ах, Мария” и сред учредителите на поетическото движение Cap à l’Est (Предмостие на Изток) в Будмерице, Словакия, обединяващо френскоговорящи поети от Средна и Източна Европа под егидата на „Театър Молиер – Дом на поезията“, Париж.

На нея дължим майсторските преводи на Жан Жьоне, Ги Гофет, Силви Жермен, книгата на Жорж Батай „Избрано”, „Годениците от нос Тене” на Венюс Кури-Гата.


ЦИТАТ ОТ КНИГАТА

„...каквото и да се появи в живота ти,
позволи му да се случи.“


Добре дошли!


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
11.05.2015 г. 16:08
Посетено:
1282
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21402-sofiyska-premiera-na-kniga-s-poeziya-ot-aksiniya-mihaylova-smyana-na-ogledalata