Издания / премиери

"Нещо повече" в Кърджали

Любовта – болест, излекувана от болката

"Нещо повече" в Кърджали


◊ СЪБИТИЕТО

Преди да представи последната си книга "Нещо повече" в София, Елена Алекова чете стихове от нея на 22 април в Кърджали. И то точно преди Възкресение Христово и в навечерието на Международния ден на книгата и авторското право (23 април) като участник в “Маратона на четящите хора”, в който взеха участие и кърджалийски творци.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Елена Алекова, това дете на Юга и на неговата мистична природа, тръгва от с. Мугла, Смолянско през април 1963 г., за да премине през постелята на Родопа и да оживи нейните тайни, да изговори онова, което е "Отвъд думите" (заглавие на бъдещата й книга), да каже нещо повече за Бога, за любовта, за смъртта, за вярата…

За да напише десетина книги: "И не каза никой защо" (1995), "Детство" (1996), "Ненужни стихове" (1997), "Милена" (1998-99) - роман в стихове в две части, "Преди камбаните да отзвънят" (2001), "40 стихотворения" (2001), "Прозрения" (2002), "По невидимите магистрали" (2003) - литературно-критически бележки, "Дете на Бога" (2004) и "Нещо повече" (2005).


◊ ОЩЕ ЗА "НЕЩО ПОВЕЧЕ"

В тази книга се оглежда нещо повече от окъпана в светлина душа. Тази на авторката. И то извън баналността, извън жаждата. Като в нещо повече от тленност и плът за прегръдка, нещо повече от грях, от премълчаното, от изговореното. Като сън за съня на любовта. Като светене в светлината на нейната невъзможност и нейното безвремие. Една отворена врата за този предусет, който те сковава и те прави беззащитен. Който сковава телата, докато душите се целуват. Който прави мига непритежаем и по-действителен от реалния. Живот като насън. Но изговорен, за да остане. Нарушено безмълвие. Разпукване сред кипеж от радост и тъга. Изобщо нещо повече от любов, защото е може би самата любов. Тоест, взрив на болка, неугаснал в близостта, разминаване в полет. Нещо повече от жажда по рая. Болест, излекувана от болката. Красота заради несъстоялата се красота. Най-неистовата среща поради нейното несъстояване. А така и незаплашена от дебнещата и неизбежна пошлост. Нежност, която не иска нищо, поради това, че е толкова възможна, колкото и сливането на огъня и водата. Но все пак по-неотменна от смъртта и по-истинска от живота.

Това е горчиво-сладостният свят на “Нещо повече”. Дано стигне до там, за където се е запътил...


◊ ОЧАКВАЙТЕ

Представяне на "Нещо повече" - 26 април в Руския културно-информационен център - София.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
25.04.2006 г. 16:09
Етикети:
Посетено:
678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2129-neshto-poveche-v-kardzhali