Издания / премиери

Премиера на книгата на Стилиян Чилингиров "Спомени за моите съвременници"

„Походът на книгите” – Х Маратон „Четяща Стара Загора” 2015 г.

Премиера на книгата на Стилиян Чилингиров "Спомени за моите съвременници"


◊ ПОКАНА

Национален литературен музей - София, 
Библиотека „Родина” и РБ „Захарий Княжески”
с подкрепата на Община Стара Загора

Ви канят на                                                                                        

премиера на книгата на Стилиян Чилингиров
"Спомени за моите съвременници"                 

и среща с редактора на книгата Румяна Пенчева

изследовател на българската литературна история.

22 април (сряда) от 18:00 ч. в книжарница „Приятели” (бул. "Цар Симеон Велики" 118)


Едва ли има друг български културен деятел, който толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да e документирал своите впечатления за съвременници и събитията, на които е бил свидетел, като Стилиян Чилингиров. В „Моите съвременници“ и „Между малки и големи“ ни се разкрива широка панорама на случващото се в обществения и културния живот не само в столицата, но и в национален мащаб. Интригуващи са наблюденията на мемоариста върху литературни приятелства, обществени и писателски кавги, успехи и провали на книги и автори, за конкретни личности. Чилингиров не спестява и оценки за случващото се. И най-важното – той се стреми към обективна характеристика на събитията, поставя ги в контекста на цялостния интелектуален живот, не разкрасява или омаловажава фактите. Точно тези качества правят и спомените му документи, на които може да се вярва, които могат да бъдат надежден източник на сведения за културната ни история от първите четири десетилетия на ХХ в. Трябва да признаем, че тя все още не е написана, а само частично документирана. В разговор с Владимир Русалиев по повод спомените си, Чилингиров казва: Аз се затворих в тази стоя и работих тъй, както никога друг път. А в дневника си отбелязва: Така, както предлагам спомените си, приличат на блок от руда. От тях не е очистено всичко, което трябва да отпадне. Това оставям на бъдещето.

В настоящото издание са възстановени текстовете по оригиналните ръкописи и с редакторските бележки на Стилиян Чилингиров, такива каквито са били преди да бъдат подложени на варварска цензура в средата на 50-те години. Бележки под линия са направени, за да улеснят неспециалистите и по-младите хора в разбирането на текста. Зачетено е желанието на писателя спомените му да бъдат придружени със снимки, много от които се публикуват за първи път.
Румяна Пенчева

Т. 1. съдържа спомени за старозагорските поети Кирил Христов и Димитър Подвързачов, Т. 2. – за Георги Бакалов.


Автор: Библиотека "Родина", Стара Загора
21.04.2015 г. 16:31
Посетено: 1199
Етикети: Румяна Пенчева, срещи, премиера, Стилиян Чилингиров, Спомени за моите съвременници
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21259-premiera-na-knigata-na-stiliyan-chilingirov-spomeni-za-moite-savremennitsi