Издания / премиери

Чавдар Ценов представя новата си книга с малки новели „Отклонения наесен“ в София

23 април 2015 г., 18.30 часа, Orange Center

Чавдар Ценов представя новата си книга с малки новели „Отклонения наесен“ в София


◊ СЪБИТИЕТО

„Отклонения наесен“ (изд. „Жанет 45“) е най-новият сборник с малки новели на Чавдар Ценов.

Премиерата на книгата ще се състои на 23 април 2015 г. (четвъртък) в Orange Center (ул. „Граф Игнатиев“ 18) от 18:30 часа.


Чавдар Ценов е автор на книгата „Удавената риба“, наречена съчинение; на сборниците с разкази „Черно под ноктите“, „Щраусовете на Валс“ и „Другата врата“, преведена и издадена в Македония през 2011 г.; на романа „Кучета под индиго“, номиниран за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ (2011-2012 г.) и за наградата „Хеликон“.  Превеждал е от френски език (автори като Емил Дюркем, Симон Вейл, Жак Атали и други).


◊ ЗА КНИГАТА

Малките новели на Чавдар Ценов откриват невидими пролуки във всекидневието и от тях изникват причудливи светове – дълбоки, загадъчни, меланхолни. При това тези вдъхновяващи утопични пространства са създадени от изключително благороден материал: гъвкав, динамичен и остроумен език. Всяко потапяне на читателя в дълбоките води на тази проза го извежда до различни брегове. Следвайте смело „Отклоненията“! 

Борис Минков


„Отклонения наесен“ като отклонения въобще. От живота ни, от сърцевината ни, от същността ни. Чавдар Ценов обаче с това заглавие на неговите малки новели малко подвежда: отклонява ни наесен, за да ни ориентира към правия път. Правият път, разбран не като някаква изсушена и меркантилна праволинейност, а като сочно и вкусно човешко общуване, в което малките неща се оказват големи. Едно знаме – леко прокъсано, едно колело – уж откраднато, една дума – сякаш никаква, едно отклонение – цяла съдба, едно вино – а върхово прозрение... Да, така е: понякога трябва да се отклоним, за да се открием; да се объркаме, за да се оправим; да се замотаем, за да станем. И най-важното: понякога трябва да си препрочитаме „Отклонения наесен“, за да сме сигурни, че винаги ще сме намерили живота си. Онзи истинския живот, който ни прави не заблудени пътници в пустотата на космоса, а ни изпълва и ни прави истински и светли... Бъдни и бъдещи.

Митко Новков



Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
20.04.2015 г. 16:38
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21250-chavdar-tsenov-predstavya-novata-si-kniga-s-malki-noveli-otkloneniya-naesen-v-sofiya