Издания / премиери

Литературна вечер в памет на поета Здравко Кисьов

Представяне на книгата „Рефлексии“

Литературна вечер в памет на поета Здравко Кисьов


◊ СЪБИТИЕТО

Литературна вечер в памет на поета Здравко Кисьов

На 21 април, вторник, от 18 ч. в Унгарския културен институт (София, ул. „Аксаков“ 16).

Ще бъде представена и неговата последна книга – „Рефлексии“.

За живота и творчеството на Здравко Кисьов ще говорят поетите Иван Цанев, Драгомир Шопов и Роман Кисьов, както и Светлозар Гиндянов от издателство „Авангард принт".

Здравко Кисьов е роден на 1 януари 1937 г. в Завет, Разградска област. Член на Съюза на българските писатели (от 1970 г.) и на Съюза на преводачите в България (от 1974 г.). Негови стихове са превеждани на 20 езика в света, а отделни негови книги са преведени и публикувани в Латвия и Полша. Книги на Здравко Кисьов се намират в Британската библиотека в Лондон, Конгресната библиотека във Вашингтон, университетските библиотеки в Оксфорд, Харвард и много други. Участвал е в редица международни литературни форуми. Удостояван е с високи български и чуждестранни отличия и награди, сред които: Орден „Кирил и Методий” I степен, Заслужил за Полската култура, Кавалер на Ордена „Кръст на земята на Марияна“ на президента на Естония (за особени заслуги към Р. Естония), Международната литературна награда „Тудор Аргези” в Румъния и др. Почетен гражданин на Русе (2007). Почива на 23 януари 2015 г. в Русе, на 78-годишна възраст, докато неговата последна книга „Рефлексии” се подготвя за печат.

„Рефлексии” е книга завещание, която се явява и рефлексия на творческия път на поета. Тя е една своеобразна книга от афористични, философски прозрения за живота, за морално-етичните норми на личността в обществото, за човешкия избор, за любовта и дълга, за цивилизацията и природата, за мимолетното и вечното. Това са малки импулси, отражения, откровения, кратки проблясъци, измъкващи на показ от неочакван ракурс мигове на бързотечния живот…

 

Автор: Организаторите
19.04.2015 г. 13:18
Посетено: 753
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21240-literaturna-vecher-v-pamet-na-poeta-zdravko-kisyov