Издания / премиери

Премиера на книгата на Радка Пенчева „Писателят: лица и спомени“

Критика за книги, издадени в последните петнадесетина години

Премиера на книгата на Радка Пенчева „Писателят: лица и спомени“


◊ ПОКАНА

Национален литературен музей
Ви кани на

премиерата на книгата на Радка Пенчева „Писателят: лица и спомени“
.

Представянето ще се състои
на 23 април от 17.30 часа
в Унгарския културен институт – гр. София, ул. „Аксаков“ № 6


Книгата включва литературна критика за книги, издадени в последните петнадесетина години. В нея са намерили място спомените на В. Вазова за рода Вазови, на Д. Ганчев - хроникьор на времето на цар Фердинанд, писмата на Кирил Христов, статии за романа на Ст. Чилингиров „Шинел без пагони“, пътеписи от началото на ХХ век, критика на книги за Светослав Минков, Н. Вапцаров, както и за съвременни автори като Здравка Евтимова, Емил Андреев, Н. Иванов, Й. Атанасов, Румен Стоянов, Тошо Дончев и много други. Завършва с персонални очерци за антрополога проф. Й. Йорданов, проф. Р. Йовева, проф. М. Младенова и Л. Георгиев.


◊ ЗА АВТОРА

Радка Пенчева е родена на 14.02.1960 г. в гр. Дряново. Завършила е специалност българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. В. Търново. Доктор е по филология, завеждащ музей „Емилиян Станев“ в гр. В. Търново, филиал на НЛМ. Защитава докторска дисертация на тема „Творческият архив на Емилиян Станев и визиите му за историята в романа „Иван Кондарев“ (2008).

Професионалните й и научни интереси са в областта на литературната архивистика, литературната история, литературната критика, по проблеми на творчеството на Емилиян Станев и други български писатели, някои от които напълно забравени днес.


Автор:
НЛМ
Публикация:
17.04.2015 г. 15:39
Посетено:
1179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21228-premiera-na-knigata-na-radka-pencheva-pisatelyat-litsa-i-spomeni