Издания / премиери

В светлата сряда с "Една ампула мрак" и Виолета Христова

Софийска премиера на книгата - 15 април, 18.30 часа, СГХГ

В светлата сряда с "Една ампула мрак" и Виолета Христова


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе от печат нова поетическа книга на поетесата Виолета Христова. Тя носи неочакваното заглавие „Една ампула мрак” и ще има своята първа среща със софийската публика на 15 април  2015 г. от 18.30 часа в залата на Софийска градска художествена галерия (ул. "Гурко" 1).

„Една ампула мрак” е издание на Литературния кръг "Смисъл". Редактор на книгата е поетесата Валентина Радинска, а художник е младата Ина Христова – дъщеря на авторката. Този семеен творчески тандем прави вече трета книга заедно.

Виолета Христова
е автор на още седем книги с поезия, нейни стихове са включени в редица национални литературни издания и са превеждани на руски, френски, сръбски езици.

През април и май предстоят още премиери на „Една ампула мрак” – в Стара Загора, Бургас, Варна и Пловдив.


◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

Ненатрапчив и дискретен, понякога сияен, понякога драматичен, поетичният силует на Виолета Христова е нещо твърде важно в съвременната българска поезия. И не само в тази, писана от жени. Нейното плътно и гъвкаво слово не може да бъде сбъркано със словото на който и да било друг поет, защото поетичната й сила се крие в различността, и в умението да превръща контекста в най-верния си съюзник. Свежа и неординерна, често парадоксална, но по един естествен начин, тази поезия като че ли няма предтечи и няма предисловие – тя започва от някъде, където е спряла в някакъв друг живот, и прекъсва, за да ни остави озадачени, в какъв миг и на какъв кръстопът ще ни пресрещне отново, и в каква посока ще хвърли пъстроцветната си, вълнуваща сянка.
Валентина Радинска


Автор:
КН
Публикация:
08.04.2015 г. 13:20