Издания / премиери

"Литературен Резонанс" представя Николай Кучков и поетичната книга "Три"

3 април, 18.00 ч., галерия "Резонанс", Пловдив

"Литературен Резонанс" представя Николай Кучков и поетичната книга "Три"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" и галерия "Резонанс"
представят
"Литературен Резонанс":

Николай Кучков и поетичната книга "Три"

На 3 април, петък, от 18.00 ч. в галерия "Резонанс", Пловдив.

Със специалното участие на Владимир Янев и София Несторова.


◊ ЗА АВТОРА

Николай Кучков е роден на 21.05.1948 г. в гр. Мездра. Завършва Художествената гимназия в София през 1962-1964 г., завършва Национална художествена академия за изящни изкуства в Хавана при проф. Сервани Кабрера Морено. Завършва монументална живопис във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” при проф. Васил Стоилов и проф. Никола Генов през 1973 г. Член е на Съюза на българските художници от 1978 г., член е на общество на художниците “Филипополис” - 1991 г. Първата му самостоятелна изложба е през 1979 г. От 1979 г. до 2003 г. участва в 11 самостоятелни и колективни изложби в Пловдив и София. Има участия и изложби в Холандия, Полша, Гърция, Германия, Унгария, Хърватия, Русия. Негови монументални творби красят сгради в Пловдив, Карлово, Тополово и Санкт Петербург. Картините му са притежание на НХГ, СГХГ - София, Държавната художествена галерия - Пловдив, както и на частни колекции в България, Полша, Германия, Холандия, Хърватия, Русия и САЩ. Носител е на награда „Пловдив” - 2000 г., за изобразително изкуство и наградата „Мечът на Ромфея” за 2000 г.

За Николай Кучков казват, че е много реалистичен, много поетичен и още повече иносказателен и афористичен. Не обича да се затваря в строгите рамки на дефинирания стил, а оставя въображението да води ръката му. Кучков работи в областта на кавалетната и портретната живопис, сценографията, иконографията, приложната графика, илюстрацията и монументалната пластика.

Пише стихове.

Литературното творчество на Николай Кучков ще бъде презентирано от литературния критик Владимир Янев и поетесата София Несторова.
Автор: ИК Жанет 45
02.04.2015 г. 16:56
Посетено: 763
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21146-literaturen-rezonans-predstavya-nikolay-kuchkov-i-poetichnata-kniga-tri