Издания / премиери

Представяне на стихосбирката "Факти" от Валери Валериев

Съвременна българска поезия

Представяне на стихосбирката "Факти" от Валери Валериев

 

◊ ПОКАНА

Издателство Фондация "Литературен вестник"

ви кани на представянето на
стихосбирката

"Факти"
от Валери Валериев


Думи за книгата от Иван Цанев и Иван Христов. За поредицата: Мария Калинова и Иво Рафаилов

15 април (сряда), 19 часа
Нова конферентна зала (Огледална зала) на СУ, Ректорат, бул. "Цар Освободител" 15
София


* * *

Дебютната стихосбирка на Валери Валериев е пробив в съвременната българска поезия. Поетиката му е изключително интересна, раздвоена между комичното и трагичното, между материалността на фактите и интелектуалната ирония към собствените идеали и очаквания. Неочаквана поява на рими, които се случват като че ли, за да засилят „изопачеността“ на нещата и безредието на света.

Мария Калинова


Писателското око на Валери Валериев вижда любовта там където тя на пръв поглед не съществува – в миналото, мъртвото, старото, в археологията. Любовта всеки ден се случва „само на стъпка” от нас, под повърхността, но ние не я забелязваме, не я откриваме и тя остава неразкопана, погребана. чудото на любовта, което превръща нашата плът в Троя, очакваща да бъде открита, завладяна и опожарена.

Иван Христов


* * * 

Валери Валериев (1984 г.) публикува стихове и разкази в „Литературен вестник“, сп. „Но Поезия“, интернет изданията „Литературен клуб“ и „Баница“. Отличен е в студентски конкурс за поезия на името на Никола Вапцаров. През 2006 г. печели наградата за къс разказ на тема „Екстаз“, организиран от сп. „Алтера“. Работи като адвокат. От 2009 г. е член на Управителния съвет на Сдружението за международни състезания по право. „Факти“ (изд. Литературен вестник) е първата му поетична книга.

 

Автор: Организаторите
09.04.2015 г. 13:15
Посетено: 845
Етикети: Валери Валериев, Факти, стихосбирка, поезия, Фондация Литературен вестник
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21111-predstavyane-na-stihosbirkata-fakti-ot-valeri-valeriev