Издания / премиери

Премиера на книгата "Основи на църковната живопис" на Тодор Митрович

Наръчник за студентите по християнско изкуство, но и книга за всеки, който открива в красотата на иконата копнежа по божествената светлина

Премиера на книгата "Основи на църковната живопис" на Тодор Митрович


◊ ПОКАНА

Издателство "Омофор"

Ви кани на представянето на книгата

„Основи на църковната живопис“ на Тодор Митрович


Авторът е художник и преподавател по иконография в Белградската академия за иконопис и консервация към Сръбската православна църква. Той е и член на групата от преподаватели по иконография от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Русия и Македония, наречена EIKONA, която предава опита си на студенти в различни университети.

„Тодор Митрович балансира между традицията и иновацията, между почитта към старите майстори иконописци с тяхната опитност и изключителни постижения и – тежненията към обновление на иконографския метод, каквито усилия, разбира се, съществуват, но не всякога са безспорни или приемливи. Да споменем тук и вълненията на автора, че храмовото изкуство очаква обновление, разбира се, под санкцията на богословската каноничност на Църквата“, пише по повод изданието редакторът Венета Дякова.

Книгата впечатлява и с богато илюстрираните примери от историята на християнската иконография. Тя е наръчник, предназначен за студентите по християнско изкуство, но е интригуваща и за всеки, който открива в красотата на иконата копнежа по божествената светлина.


Книгата ще представят:

проф. д-р Елена Генова
Институт за изследване на изкуствата към БАН

Тодор Енчев
преподавател по християнско изкуство в Православния богословски факултет на Великотърновския институт

Венета Дякова
редактор


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)
Кога: 26 март, четвъртък, 18:30 ч.

Автор:
Организаторите
Публикация:
24.03.2015 г. 17:31
Етикети:
премиера на книгаИздателство Омофор
Тодор Митрович
Основи на църковната живопис
Посетено:
2088
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21083-premiera-na-knigata-osnovi-na-tsarkovnata-zhivopis-na-todor-mitrovich