Издания / премиери

Представяне на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” на Ирена Груджинска-Грос в Русе

Изложба „Обединена Европа в изкуството” – проевропейски теми в полското изкуство

Представяне на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” на Ирена Груджинска-Грос в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата „Mилош и Бродски. Магнитното поле” на Ирена Груджинска-Грос

Откриване на изложба „Обединена Европа в изкуството” – проевропейски теми в полското изкуство

Кога: 24 март 2015 (вторник), 17.00 ч.
Къде: Русенска художествена галерия, ул. „Борисова” 39
Организатори: Полски институт в София съвместно с Русенската художествена галерия

Книгата „Милош и Бродски. Магнитното поле“ на Ирена Груджинска-Грос (Издателство „Балкани“, София) излиза с подкрепата на Полския институт в София.

Публикацията ще представи Богдан Глишев, преводач на книгата и познавач на творчеството на Чеслав Милош и Йосиф Бродски

С участието на литературния критик д-р Мира Душкова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И ИЗЛОЖБАТА

Какво е свързвало Чеслав Милош и Йосиф Бродски?
 

На този въпрос се опитва да отговори Ирена Груджинска-Грос в книгата си „Милош и Бродски. Магнитното поле", посветена на съдбите на двама от най-забележителните поети на ХХ век. Нобеловите лауреати са представени чрез своите биографии, отношение към историята, политиката и езика. Съставените по този начин „успоредни жития“ отразяват не само отношенията Милош-Бродски, но често са ключ към поезията им. 

Проф. Ирена Груджинска-Грос – литературовед и историк на идеите, есеист и публицист. Защитава докторска дисертация в Колумбийския университет, Ню Йорк. Преподава в Еmory University в Атланта и в Нюйоркския университет. Ръководител на програма за Централна и Източна Европа към Фондация „Хенри Форд“ (1998–2003). През 2003–2008 е директор на Института по хуманитарни науки на Бостънския университет. В настоящия момент преподава във факултета по славянски езици и литература в Принстънския университет, професор в Института по славистика на ПАН. Автор и съавтор на много книги, публикува на полски и английски, в т.ч. "Стигмата на революцията. Кюстин, Токвил, Мицкевич и романтичното въображение" (1995, 2000), "Mилош и Бродски. Магнитното поле" (2007), "Златна жътва. За това, което става в покрайнините на унищожението на евреите" (съвм. С Ян Томаш Грос, 2011). Последната й книга с есета е озаглавена "Honor, horror i klasycy" (Чест, ужас и класици).

Чеслав Милош (1911-2004) – поет, прозаик, есеист, преводач, автор на над 40 книги и поетически сборници. Един от най-великите полски поети, лауреат на Нобелова награда за литература (1980) и много други престижни литературни награди, превеждан на много езици. Професор по славянски езици и литератури в Калифорнийския университет в Бъркли и в Харвардския университет. В своето творчество разглежда основни екзистенциални и метафизични проблеми на човека в ХХ век. В България са издадени неговите книги „Поробеният разум” (1992, 2011), „Долината на Иса” (1994, 2011), „Крайпътно кученце” (2002, 2011), „Годината на ловеца” (2011), сборници със стихове „На брега на реката. Избрани стихове и поеми“ (2011) и стихосбирката „Toва” (2012).

Йосиф Бродски (1940-1996) – руски поет, есеист, драматург, носител на Нобелова награда за литература (1987). През 1964 заради своите стихове е осъден на затвор, после на домашен арест, а няколко години по-късно лишен от съветско гражданство и принуден да напусне своята родина. Бродски е самоук, напуска училище на 15 години, по-късно в САЩ става университетски професор, а в периода 1991-1992 заема почетния пост поет-лауреат на Американския Конгрес. Автор на 16 тома стихове, както и на два сборника с есета на английски. Най-пълното полско издание на неговата поезия „82 стиха и поеми“ е съставено от Станислав Баранчак, а уводът е написан от Чеслав Милош (1988).



Изложбата „Обединена Европа в изкуството“ е подготвена, за да отбележи три знаменателни събития от най-новата полска история – 25 години от началото на демократичните промени през 1989 г., 15 години от влизането на Полша в НАТО и 10 години от присъединяването на Полша към Европейския съюз и изборите за Европейски парламент. Изложбата подчертава европейските корени на полската култура, европейската идентичност на поляците и допринася за популяризирането на съвременното полско изкуство.

Каним Ви да се запознаете с репродукциите на картини, графики и плакати на такива автори като Рафал Олбински, Лех Майевски, Владислав Хашор, Едвард Двурник, Франчишек Старовейски.

Изложбата ще продължи до 15 април 2015 г.



Автор:
Полски институт
Публикация:
21.03.2015 г. 15:36
Посетено:
1267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21061-predstavyane-na-knigata-milosh-i-brodski-magnitnoto-pole-na-irena-grudzhinska-gros-v-ruse