Издания / премиери

Представяне на сборника „Свети места в Софийско. Култове, разкази, образи”

17 статии, посветени на емблематични или по-слабо известни свети места в столицата и околностите ѝ

Представяне на сборника „Свети места в Софийско. Култове, разкази, образи”


◊ ПОКАНА

 На 24 март 2015 г. (вторник) от 18.00 ч. в зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН на ул. "Московска" 6А, София (Царският дворец, вход откъм градинката) ще се състои представяне на сборника „Свети места в Софийско. Култове, разкази, образи” със съставител и научен редактор проф. д.ф.н. Албена Георгиева.

Томът, издание на АИ „Проф. Марин Дринов”, е придружен от диск с илюстрации. Съдържа 17 статии, посветени на емблематични или по-слабо известни свети места в столицата и околностите ѝ: храм-паметник „Александър Невски” и Руската църква в София, храмове и оброци във Владая, Горубляне, Желява, Бухово и други; манастири като Обрадовски, Църногорски, Алински, Кладнишки, Урвички, „Седемте престола” и прочее. Отделено е внимание и на актуални теми като съвременното почитане на светците лечители в Софийско, поклонническите пътувания, описани в интернет, културата на българските протестанти.

Авторите са с разностранна подготовка и това определя интердисциплинарния характер на изследванията, които засягат широк кръг от теми и проблеми: възникване и историческо развитие, съществуващи представи и вярвания, разкази, архитектура и изображения, празници, култови практики и поклонничество.

В центъра на вниманието са сакралните обекти като средоточия на локална религиозна култура и като знаци на колективна памет и на регионална идентичност.

Сборникът ще бъде представен от чл.-кор. д. изк. Елка Бакалова.


Заповядайте!

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
20.03.2015 г. 14:17
Етикети:
ИЕФЕМ БАНпремиерасборникобразиразкази
Албена Георгиева
Свети места в Софийско. Култове
Посетено:
1100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/21057-predstavyane-na-sbornika-sveti-mesta-v-sofiysko-kultove-razkazi-obrazi