Издания / премиери

Росен Карамфилов представя романа си "Колене"

11 март 2015, 18.00 часа, Книжарница Хеликон Пловдив-Център

Росен Карамфилов представя романа си "Колене"


◊ ПОКАНА

Росен Карамфилов гостува в книжарница Хеликон Пловдив-Център

Росен Карамфилов представя романа си "Колене" за първи път пред публика през тази година. Четенето няма да бъде дълго. По-дълъг ще бъде контактът с публиката. Росен ще разкаже за възходите и разпадите, през който е преминал, пишейки тази книга, както и за пътя, който изминава душата на един син, докато преодолее липсата по своят баща. Ще бъде щастлива вечер, защото той вече е щастлив човек. Елате и ще видите.


11 март 2015, сряда, 18.00 часа
Книжарница Хеликон Пловдив-Център

Заповядайте!

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/891707774182645/


◊ ЗА КНИГАТА

"Колене" от Росен Карамфилов

Един роман изповед. Изповедта на син, който е продължение на своя баща. Роман за живота и смъртта, за миналото и бъдещето, за тъгата и вярата, за любовта и болката, за близостта и отдалечаването, за същината на изкуството, за сривовете и възходите, с които човек се сблъсква в този толкова суров свят – светът, в който оцеляването е въпрос на смелост.
 

Из книгата:

„Тайната вечеря”

Мъж и момче. Намират се в затворена галерия. По тишината проличава, че са сами. Момчето е седнало на висок стол, а мъжът стои изправен до него. Двамата поразително си приличат. Звучи “Something I can never have” на Nine Inch Nails. Уредбата е усилена над допустимия максимум. Момчето изглежда бледо. Кожата му прилича на платно живопис. Мъжът пие скоч. Навярно деветия за вечерта. Това няма никакво значение. Гласът на Трент Резнър пропуква стените на помещението. Мъжът полага десницата си на рамото на момчето.

„Как си, сине?” – отронва той в ухото му.

„Липсваш ми.”

След тези думи момчето внимателно изважда метална запалка от джоба на дънките си и заема една от цигарите на мъжа. Камъчето, което би следвало да произведе искра, заяжда. Тогава мъжът взема кибрит от бара встрани и смело драсва една клечка. Пламъкът запалва цигарата. Сетне мъжът изгасва горящата клечка с уста. Момчето гледа с възхищение.

„Как го правиш?” – пита то.

„Много е лесно“ – отвръща мъжът и повтаря действието.

„Не боли ли?”

„Смелостта боли, ангел мой.”

Пауза. Дим.

„Кога ще се върнеш?”

Пръстите на мъжа шумно изпукват. Тогава той опира чело о челото на своето отражение. Известно време запазва мълчание, след което изрича:

„Аз никога не съм си тръгвал.”

Тази реплика осмисля остатъка от историята.


Автор: ИК Жанет 45
10.03.2015 г. 17:03
Посетено: 746
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20986-rosen-karamfilov-predstavya-romana-si-kolene