Издания / премиери

Премиера на „Употребите на британския ментор: рецепцията на Чарлс Дикенс в България“ от Владимир Трендафилов

Книгата отговаря на серия от въпроси, свързани с разнообразното присъствие на великия английски романист в българското литературно поле

Премиера на „Употребите на британския ментор: рецепцията на Чарлс Дикенс в България“ от Владимир Трендафилов


◊ ПОКАНА

Издателство „Колибри”,
катедра „Англицистика и американистика” към СУ
и Владимир Трендафилов
ви канят на

премиера на книгата „Употребите на британския ментор: рецепцията на Чарлс Дикенс в България“

Думи за книгата ще кажат проф. Милена Кирова и доц. Мария Пипева.

Събитието ще се състои на 5 март, четвъртък, в зала 2 на СУ „Св. Климент Охридски”. Начало: 18.00 часа.


Бил ли е наистина Дикенс в България? Кога е бил превеждан у нас, колко и как? Наясно ли сме до каква степен литературното му тяло е вградено в българската книжнина? Тази книга отговаря на серия от въпроси, свързани с разнообразното присъствие на великия английски романист в българското литературно поле. Тя развенчава митове, попълва бели петна. И в крайна сметка проследява развоя на българската литература чрез един трайно настанил се гост в нея, който само привидно ни изглежда чужденец.

Авторът е на мнение, че рецепцията на Дикенс в България е трайна, но едностранчива. Макар че малцина четат произведенията му в днешно време, името му продължава да бъде известно, защото се спряга във всевъзможни контексти от масмедиите. Като сбор от заглавия преводите на Дикенсовите произведения са много на брой, но надзърнем ли по-внимателно в естеството и подбора им, ще видим, че повечето са адаптации, най-често преводи на чужди адаптации. А рецепцията на чужди творби и автори у нас може да се проучва и с оглед на механизмите на родната ни литература: тези, които произвеждат стойностите й и определят структурата на йерархичните й нива.

 
Владимир Трендафилов е професор по английска литература в Софийския университет. Автор е на книгите: "Неизличимият образ в огледалото: Актуалната българска рецепция на Англия, англичанина и английската мисъл през ХІХ и началото на ХХ век" (1996), "За рамките на литературата" (2005), "Кризата, която обнадеждава: картографии на днешното литературно поле" (2009) и др. Настоящият труд има за цел да очертае исторически портрет на българския Дикенс, от първите споменавания на името му в българското писмено пространство до настоящия момент.

Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
04.03.2015 г. 17:21
Посетено:
1100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20952-premiera-na-upotrebite-na-britanskiya-mentor-retseptsiyata-na-charls-dikens-v-balgariya-ot-vladimir-trendafilov