Издания / премиери

Премиера на "Доклад на зелената амеба за химическия молив" от Велина Минкова

Новата ни история, разказана оригинално, остроумно, интелигентно

Премиера на "Доклад на зелената амеба за химическия молив" от Велина Минкова


◊ ИЗВЕСТИЕ

На 16 февруари излиза „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ – дебютният роман на талантливата Велина Минкова, позната на читателите със сборника с английски разкази „Red Shorts”.
 
Моля, явете се в четвъртък, 19 февруари, точно в 19:00 часа в кино „Влайкова”, за да Ви върнем в далечната 1989-а посредством дебютния роман на Велина Минкова.

Бодра и дръзновена, главната героиня Александра Н. Георгиева ще ви отведе на международен пионерски лагер в Корейската народнодемократична република (Северна Корея). Ще посетим СССР и ще се върнем в НРБ точно навреме, за да минем през Кравай и да изживеем отново първите дни и месеци на прехода.

Бъдете готови! Да чуете акордеона на Андрония Попова, отличничка от „А” клас(а). „Доклад на зелената амеба за химическия молив” ще изнесе Миленита, примерна ученичка от клас „Г”. Труженици от сладкарница „Пчела” ще Ви поднесат ни повече, ни по-малко боза, а романа ще представи самият Светлозар Желев, Директор на химическия молив.

И тъй като носталгията без музика е като пощенски плик без марка, ще слушаме любимите ви шлагери от онова време. За тях ще се погрижи диджей MC Тимур!


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

С две неслучайни метафори „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ ще ни върне към жаркото лято на 1989 година, за да ни потопи в атмосферата на международен пионерски лагер в Корея (Северна Корея). Дисциплинираната ученичка Александра Георгиева ще ни разкрие свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори прословутият български Преход се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” доклад на пионерката активистка и сбирките около „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив.
 
Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва английски език и литература в Kалифорнийския университет (UCLA) с профил „Творческо писане“. Има магистърска степен по европейски науки с профил „Европейска култура” от Амстердамския университет (UvA). Член е на Съюза на преводачите в България.
През 2014 г. е участник в българоезичната група на созополския семинар по творческо писане към
фондация „Елизабет Костова“. Живее в Париж, където преподава английски език и литература, но следи отблизо събитията в българския културен живот. „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ е дебютният й роман.


Премиерата на книгата (https://www.facebook.com/events/844065442301164/) ще се състои на 19 февруари, точно от 19:00 часа в кино „Влайкова” в столицата и както става ясно от обявлението, извинени отсъствия няма да има. Няма да има!



Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
13.02.2015 г. 15:17
Етикети:
издателство КолибрироманВелина Минкова
Доклад на зелената амеба за химическия молив
Посетено:
1309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20839-premiera-na-doklad-na-zelenata-ameba-za-himicheskiya-moliv-ot-velina-minkova