Издания / премиери

Премиера на книгата "Грузулак" (The Gruffalo) от Джулия Доналдсън

Какво се случва, когато съобразителното мишле застава лице в лице с лисицата, бухала, змията и един гладен грузулак...

Премиера на книгата  "Грузулак" (The Gruffalo) от Джулия Доналдсън


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" представя

премиера на книгата

"Грузулак"
(The Gruffalo)

от Джулия Доналдсън


Илюстрации Аксел Шефлър

Превод Паулина Бенатова и Манол Пейков

17 февруари 2015 (вторник), 19:00
Плюс Това, София, ул. "Марин Дринов" 30

В целият свят трудно ще се намери по-обичано чудовище от Грузулака. Още от първото й издание през 1999 г., историята за срещата му с малкото мишле посред горските тъмни дъбрави си спечелва любовта на деца и възрастни и получава не една награда.

Шестнайсет години след дебюта на книгата на английски език, най-после може да й се насладите и на български в чудесния превод на Паулина Бенатова и Манол Пейков.

Създадена от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, едно от най-успешните партньорства между автор и илюстратор в света на книгоиздаването, "Грузулак" е истинска съвременна класика. Както мишката, така и чудовището са се превърнали в звезди на театралната сцена и малкия екран и във всеобщи любимци.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Всичко започва когато на Джулия Доналдсън й попада китайска приказка за едно хитроумно момиче, което успява да измами и прогони гладен тигър като го убеждава, че то е Кралицата на джунглата. Джулия решава, че тази история би била чудесна основа за илюстрована книжка, но не й хрумва нито една дума, която да се римува с „тигър“ – поради което си измисля свое собствено чудовище, чието име завършва на О (на английски: Gruffalo), за да се римува с “Doesn’t he know”. Всъщност, ако някога сте се чудили защо Грузулака изглежда точно по този, а не по някакъв друг начин – това също е свързано с римите, които се пръкват в главата на Джулия.

Разбира се, Грузулакът какъвто го познаваме се появява на бял свят едва когато Аксел Шефлър грабва молива, за да го нарисува. (В началото чудовището, което Аксел рисува е дори по-ужасяващо от сегашното!) На илюстратора първоначално му хрумва да облече всички животни в дрехи, което в крайна сметка не се случва. Самият Аксел сигурно е бил истински облекчен: само си представете как се облича змия!

Пет години след излизането на "Грузулак" се появява Детето на Грузулака, което се впуска в свое собствено приключение – и се превръща в незабавен хит. Избират го за Детска книжка на годината на форума „Британски годишни награди“ за 2005-а.

"Грузулак" също е носител на многобройни награди – включително Наградата на Nestlé Smarties Prize и на Blue Peter Award за най-добра книга за четене на глас – а през 2009 г. е гласувана за любимата приспивна книжка в Обединеното кралство. Ала почитателите на "Грузулак" са навсякъде: към днешна дата книгата е издадена в 55 държави в тираж над 15 милиона екземпляра, включително на тайландски, уелски, манкс, иврит, африканс... За познавачите на класическите езици има дори издание на латински.

Без никакво съмнение, и двете книги са международно явление – освен че са адаптирани за сцена, те са превърнати в изключително успешни анимационни филми, озвучени с гласовете на Роби Колтрейн, Джеймс Кордън, Джон Хърт и Хелена Бонам-Картър.


Чуйте безплатно българската аудиоверсия на книжката: https://www.youtube.com/watch?v=ZSRXXL8TFX0


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
12.02.2015 г. 16:40
Етикети:
Посетено:
2079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20832-premiera-na-knigata-gruzulak-the-gruffalo-ot-dzhuliya-donaldsan