Издания / премиери

Нов брой на списание „Библиосфера“

Електронно списание за услугите, ресурсите и технологиите в библиотечно-информационното пространство

Нов брой на списание „Библиосфера“


◊ СЪДЪРЖАНИЕ НА БРОЯ

Редакторски бележки

. За четците в библиотеката
Гергана Мартинова

Предизвикателства

. Международна конференция „The Digitisation Days“ или новите постижения в технологиите за цифровизация на текст
Ваня Русева
РЕЗЮМЕ: Авторът споделя своите впечатления от международната конференция “Digital Access to textual Cultural Heritage” (DATeCH) в рамките на инициативата „Digitisation Days“, организирана от IMPACT Center of Competence in Digitisation и Succeed. Домакин е Националната библиотека на Испания, гр. Мадрид. Събитието среща на едно място библиотекари, компютърни специалисти, изследователи, фирми – разработчици на най-новите, модерни технологични решения в областта на дигитализация на текстове от античността до 19. век. 

. 43-та годишна конференция на LIBER „Research Libraries in the 2020 Information Landscape“: Европейски перспективи и българско участие
Радостина Тодорова
РЕЗЮМЕ: Акцентира се на три добри практики, представени на 43-тата годишна конференция на LIBER. Първата е на Университета в Манчестър, свързана с включване на игрови моменти в основните библиотечни услуги, втората запознава с депозитната услуга OAPEN Library, а третата представя приложния софтуер с отворен код Goobi от библиотеката на Университета в Лайден. В статията се обръща внимание на първото българско участие в тази престижна конференция, събрала 350 участници от 36 страни. 

. Замъкът на светлината: Националната библиотека на Латвия
Таня Стоянова
РЕЗЮМЕ: Истинско предизвикателство е създаването на нова сграда за национална библиотека. В статията е представена Националната библиотека на Латвия, която авторът посещава по случай 43-тата годишна конференция на LIBER. Изключително интересно е обяснението, защо местните жители наричат своята национална библиотека „Замък на светлината“ и преплитането с всички последвали разсъждения за формата на сградата, блясъка на стъклото, важността на провежданите международни събития, уникалния вътрешен интериор, архитектурата, слънчевата светлина и бъдещето на знанието и просвещението. 

Традиции

. Библиотека „Серхио Питол“ в лицето на главния библиотекар Хуан В. Лабахос Хименес пред сп. „Библиосфера“
Интервюто взе Десислава Милушева
РЕЗЮМЕ: Интервюто с главния библиотекар Хуан В. Лабахос Хименес на библиотека „Серхио Питол“ към институт „Сервантес“ в гр. София бе взето след негова специална визита в библиотеката на Нов български университет. Библиотеката носи името на мексиканския писател Серхио Питол, удостоен с наградата Сервантес през 2005 г. Библиотечният фонд се състои от книги, филми и музика на испански и латиноамерикански автори, справочни издания, списания, разнообразни материали за изучаване на испански език. Предлагат се книги на каталонски, галисийски и баски. Мрежата от библиотеки на Институт „Сервантес“ предлага на своите читатели богата колекция от онлайн справочни материали, библиографии, указатели, речници, енциклопедии, новини и други. 

. Библиотеката и академичното образование по туризъм: Програма „Еразъм” в Университет на Лапландия, Финландия
Мартин Стефанов
РЕЗЮМЕ: Авторът прави съпоставка между библиотеките на Университета на Лапландия във Финландия и библиотеката на Нов български университет като студент, обучаващ се в програма „Туризъм”. Той споделя своите виждания за ресурсите и услугите, които предлагат двете институции. Отделя внимание на езика на научната литература, сроковете за нейното заемане, броя на документите за заемане, професионализма на библиотекарите и влиянието на вътрешния интериор върху четенето.

Културно наследство

. Център за документи и архивни фондове на 15 години
Александра Трифонова, ЦДАФ на НБУ
РЕЗЮМЕ: 2014 г. е юбилейна за Центъра за документи и архивни фондове (ЦДАФ) на Нов български университет. Авторът представя проект на информационно издание, което отбелязва 15 годишнината. В справочника фондовете на архива са подредени по фондообразуватели, сред тях са проф. Петър Мутафчиев, акад. Вера Мутафчиева, проф. Любен Прашков, проф. Георги Михайлов, проф. Магдалина Станчева, проф. Александър Фол, проф. Васил Стоилов, проф. Кръстьо Мирски, проф. Иван Саръилиев, проф. Цеко Торбов, Райна Михайлова, джаз музиканта и композитор Милчо Левиев и други.

Литература

. Димчо Дебелянов и П. К. Яворов – неизбежното сравнение
Надежда Александрова
РЕЗЮМЕ: Авторът сам избира литературата за свое поприще. Работата ѝ в Националния музей на българската литература (НМБЛ) налага непрекъснат труд с литературно-исторически документи в библиотеки и архиви, разговори с автори, срещи с антиквари и колекционери. Богатият практически опит предопределя взискателност и изключителна точност в детайлите. Надежда Александрова разглежда сродни теми и мотиви в лирическите текстове на Яворов и Дебелянов, разказва за появата на Дебелянов в литературата, за близостта в познанството между тях, за размисъла върху противоречието патриотичен дълг и любовта към човека. Детайлно е представен мотивът nevermore у Яворов и Дебелянов.

Новият брой на списанието четете на адрес http://bibliosphere.eu/.

Автор:
НБУ Библиотека
Публикация:
03.02.2015 г. 11:29
Етикети:
П. К. ЯворовДимчо ДебеляновНБУцифровизация
Списание Библиосфера
библиотека Серхио Питол
Център за документи и архивни фондове
библиотека на Университета на Лапландия
Хуан В. Лабахос Хименес
Национална библиотека на Латвия
LIBER
четци
Посетено:
1274
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20762-nov-broy-na-spisanie-bibliosfera