Издания / премиери

Москва не вярва на сълзи

Премиера на книгата по култовия съветски филм

Москва не вярва на сълзи


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

14 април 2006 г., 16 часа
Хеликон-Витоша (бул. "Витоша" № 62, вход откъм бул. "Патриарх Евтимий")


◊ СЪБИТИЕТО

"Москва не вярва на сълзи" от Валентин Черних (Премиера)

С участието на преводачката Ива Николова


◊ ПОВЕЧЕ
Помните ли магнетичното очарование на филма? Историята за трите момичета от провинцията, които идват в Москва, за да търсят щастието си, покори сърцата на милиони зрители, спечели “Оскар” и още куп награди, които й отредиха почетно място в златния фонд на киното.

Антонина, най-обикновената сред тях, сякаш най-лесно намира мечтания пристан в семейството си.

Людмила, най-напористата и опърничавата, съзнателно и целенасочено издирва перспективен съпруг и се омъжва за хокейната звезда Гурин, но той се пропива, а тя продължава да търси принца на мечтите си. И го намира в необичайния образ на Еровшин, генерал от КГБ, който й разкрива задкулисните интриги на кремълската върхушка и с когото след 20-годишна любовна връзка заживяват заедно.

А третата – Катерина, главната героиня, сама отглежда дъщеря си след мимолетната й връзка с московския плейбой Рудолф Рачков и прави шеметна кариера, но най-неочаквано на 40-годишна възраст  безпаметно  се влюбва в шлосера Гога. Някога, преди 20 години, тя не намира сили да признае пред Рудолф, че е обикновена провинциалистка, и по идея на  приятелката си Людмила се представя за дъщеря на акад. Тихомиров, който й е далечен роднина. Сега, когато е влюбена в Гога, а той е убеден, че тя е обикновена работничка, Катерина не знае как да му каже, че е депутат и директор на един от най-големите комбинати в Москва. В необичайната житейска плетеница бушуват капризите на съдбата, преплитат се интриги, мечти и надежди, комични и мелодраматични ситуации (нали при любовта всичко е възможно), но над всички тях се извисява онази благословена човешка топлина и обич, онова феерично и приказно-романтично настроение, което преобразява баналното и сиво ежедневие и изпълва героите с неотразимо очарование и светлина – все неща, които все по-рядко се срещат и в изкуството, и в живота. Може би тук някъде е и разковничето за феноменалния успех на филма и романа.

“Москва не вярва на сълзи” - една епична, пъстра и изумителна сага за възхода и залеза на съветската империя, разгледана през погледа на три жени, всяка от тях – устремена към щастието си. Една приказка за любовта, белязана от драматизма на епохата (действието се развива от времето на Хрушчов до смъртта на Брежнев и възкачването на Андропов), но неподвластна на политиката и времето. Една красива, малко тъжна и може би носталгична и старомодна история, каквато е всяка голяма и истинска любов. Романът, който е нецензурираната версия на култовия филм, по ирония на съдбата се появява едва през 2005 г., за броени месеци достига 1 милион тираж в Русия, а правата му са изкупени по цял свят.

Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
13.04.2006 г. 14:40
Посетено:
295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/2065-moskva-ne-vyarva-na-salzi