Издания / премиери

Издателство „Колибри“ представя „Синята брада“ от Амели Нотомб

Най-умната и екстравагантна интерпретация на приказката на Шарл Перо

Издателство „Колибри“ представя „Синята брада“ от Амели Нотомб


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 януари излезе книгата на
Амели Нотомб „Синята брада“, най-умната и екстравагантна интерпретация на приказката на Шарл Перо, която можете да си представите.

В „Синята брада“ (превод: Светла Лекарска) университетска преподавателка на име Сатюрнин търси жилище под наем и се нанася в дома на испанския аристократ дон Елемирио. Злите езици твърдят, че по подобие на Синята брада - богатия благородник, избивал любопитните си жени, дон Елемирио убива наемателките, които се опитват да проникнат в изрично забранената от него стая. Но ето че донът се влюбва в Сатюрнин.

Скъпо шампанско и остроумни разговори за инквизицията, смъртта, полигамията и изкуството повеждат младата жена и нейния зловещ хазаин към една безподобна развръзка.
 
Със своето неукротимо въображение и ексцентричен личен стил Амели Нотомб се превърна в икона за читатели с неконвенционален поглед към литературата. Най-четената френскоезична писателка в света е белгийка, родена в Япония. Романите й не са многословни, но демонстрират ерудиция, преливат от ирония, дръзко флиртуват с лудостта и обсебват завинаги.

Само за една седмица от датата на първото му публикуване „Синята брада“ достигна продажби от
петнайсет хиляди екземпляра във Франция и близо сто хиляди в цял свят. С екранизацията на романа се ангажира звездата на френското кино Даниел Отьой.


• На 7 януари от 19:00 часа в клуб Trip Ten, в рамките на литературен клуб Spirt & Spirit, ще се проведе дискусия на тема: „За или против ексцентричността в творчеството на Нотомб“, съпроводена с много изумление и трепет. Заповядайте!

Премиерата на книгата ще се състои на 10 януари от 18:30 часа в Orange center на ул. "Граф Игнатиев" № 18 в столицата. В уютна атмосфера ще прочетем откъси от „Синята брада“ и ще отличим най-изобретателните участници в играта „Колко синя е Синята брада?"

Не пропускайте!



Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
06.01.2015 г. 16:21
Етикети:
Посетено:
1159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20606-izdatelstvo-kolibri-predstavya-sinyata-brada-ot-ameli-notomb