Издания / премиери

"Ентусиаст" представя "Пропуснатият шанс" от Любен Дилов

Творческото надлъгване между автор и "писателски" компютър

"Ентусиаст" представя "Пропуснатият шанс" от Любен Дилов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Ентусиаст“ публикува „Пропуснатият шанс“ – първа книга от поредицата „Събрани съчинения“ на един от най-изявените автори на научна фантастика у нас и по света Любен Дилов. Събраните съчинения на Любен Дилов ще излизат под редакцията на Любен Дилов-син и в специално графично оформление, дело на художниците Владимир Тодоров и Чавдар Гюзелев. Освен че почитателите на Любен Дилов ще имат възможност да добавят към колекцията си новите издания, книгите ще представят творчеството му на младото поколение читатели по нов и съвременен начин.

Научнофантастичните творби на Любен Дилов се радват на световно признание. През 1973 г. творчеството на Дилов е отличено на срещата на писателите-фантасти в Познан, Полша, а през 1976 г. на Третия европейски конгрес на писателите-фантасти му е присъдена специалната награда. Любен Дилов гледа на фантастиката като на средство за сатирични или свързани с морала коментари на действителността. За писателя „никой фантаст не пише за бъдещето. Научнофантастичната литература е винаги съвременна литература, най-съвременната дори.“

„Пропуснатият шанс“ по забавен начин разказва за творческото надлъгване между автора и „писателски“ компютър от бъдещето, програмиран да твори произведения по предварително зададени сюжет и жанр. Състезанието по находчивост между човек и машина ражда история след история в различни жанрове с всекидневни и митологични сюжети, които разсмиват и натъжават. Те са писани във времена, в които новите технологии все още не са  навлезли с пълна сила във всекидневието, и са доказателство за това как и тогава, и днес въображението и творчеството не могат да бъдат изместени от машините. „Един електронен мозък, убеден съм, никога не ще има нужда от лицемерието ни, защото и никога не ще достигне съвършенството на човешки ум“, пише авторът. С шеговито-ироничен стил Любен Дилов насочва вниманието към психологията и поведението на човека, маскирани в неизчерпаемите възможности на фантастиката.

„Аз не съм от онези автори, които поради сантименталност или суеверие се привързват към една машина и цял живот си служат само с нея. Работил съм с писателски компютри от всичките досегашни поколения и не се боя, че смяната на компютъра – както твърдят някои – означавала и смяна на стила, защото не мога и да приема, че собствен стил означава цял живот да се пише в едни жанрове, в една тоналност, с един и същи език. За мен самия би бил скучен такъв начин на писане. И все пак седя сега пред новия си компютър с доста смесени чувства, като се мъча да си внуша, че неувереността ми произтича от чисто техническите проблеми“, пише Любен Дилов, а големият парадокс е, че писателят никога през живота си не е написал и един ред на компютър.

„Към края на 90-те приятели му написаха специална програма, която – докато пишеш в word – произвежда същите звуци като от пишеща машина. Дори прочутото „рррр-т“, когато сменяш новия ред с десния лост. Той се забавляваше с техните усилия да го научат да пише на компютър, приемаше всички предимства на запаметяването, копи-пейст и т.н., но така и не прие това „писане“. Обичаше да казва: „Компютрите дават много отговори, но не могат да зададат въпросите...“, спомня си Любен Дилов-син.

• Изданието ще бъде представено на 29 декември, понеделник, от 18.00 ч. в Книжен център „Гринуич“ на бул. „Витоша“ № 37 от Любен Дилов-син и от Маргарита Дилова.


◊ ЗА АВТОРА

Любен Дилов (25.XII.1927 – 10.VI.2008) е определян от писателите Аркадий Стругацки, Станислав Лем и Фредерик Пол като „един от десетте най-ярки представители на философската научна фантастика“. Автор е на повече от 40 романа и сборници с повести и разкази, преведени на основните европейски езици, на японски и на китайски в общ тираж от над 3,5 милиона екземпляра. Носител е на редица национални и европейски награди, сред които „Еурокон“ (1976) за романа „Пътят на Икар“. Тънката ирония и често парадоксалният му социален критицизъм дават основание на мнозина да отбелязват, че фантастичният жанр е просто находчив опит Дилов да маскира истинските си прозрения за обществото в България по времето на комунизма. Той е от малцината български писатели, които непосредствено след 10 ноември 1989 г. изваждат няколко от т.нар. „ръкописи в чекмедже“ – трудове, за които е смятал, че е невъзможно да бъдат издадени по време на режима.

През 1990 г. Любен Дилов учредява наградата за българска фантастика „Гравитон“.


Автор: Изд. "Ентусиаст"
20.12.2014 г. 12:29
Посетено: 1734
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20589-entusiast-predstavya-propusnatiyat-shans-ot-lyuben-dilov